VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Vysočina /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

20.8.2017
SDÍLEJ:

Lubomír LampířFoto: Deník / Černý Kamil

Jak jste se letos cítil, když jste procházel vinicí? Byl jste spokojen s podmínkami, které během roku panovaly?
Velice nás trápilo, jako všechny zemědělce, sucho. Réva jako cévnatá rostlina potřebuje samozřejmě svůj díl vody a než napršelo, viděl jsem problémy na letorostech i hroznech. Naopak ale prakticky nemáme houbové choroby.

Co bylo hlavní příčinou toho, kolik hroznů se skutečně urodilo a dozraje?
Tak těch příčin je celá řada a je nutno si uvědomit, že o letošní úrodě se rozhoduje již rok předem. Limitujícím byl pro nás jarní mráz, který poškodil část spodních partií. Na druhou stranu se nám vyhnuly kroupy, ale ještě není vyhráno. Pořád mám na mysli staré slovácké přísloví "Než sa toho dopěstuješ a dostaráš…"

Jaká tedy bude letošní úroda hroznů na Sádku v porovnání s jinými roky?
Kvalita a množství hroznů jsou vynikající a můžu směle říct, že jsou nejlepší za posledních pět roků. Odrůdy Irsai Oliver, Agni a Solaris je možné po neděli sbírat.

Zmínil jste ale sucho, v lesích schnou i letité stromy. Projevuje se sucho i ve vinici?
Některé keře nám též podeschly, ale hlavní bude, co toto sucho udělá v zimě v kombinaci s mrazem, konkrétně v částech keře jako je lýko a kambium. Na jaře pak mohou kvůli tomu nastat obrovské potíže s rašením.

Choroby jste tedy letos příliš nezaznamenali?
Ty houbové byly skutečně minimální, jen částečně se projevil tlak révového padlí, který přetrvává dodnes.

Jaké choroby vlastně révu napadají?
Houbových chorob je celá řada, ale ty nejvýznamnější jsou plíseň révová. Projevuje se nejprve olejovitými skvrnami na listech, poté bílými povlaky na listech a sesycháním bobulí. Dále padlí révové, takzvaná moučnatka - bílé povlaky na listech i na hroznech, praskání bobulí a výhřez semen, říkáme tomu semenná průtrž. Dále plíseň šedá. Ta napadá v pozdním stádiu hlavně hrozen a bobule v jeho střední části.

Jak se proti takovým chorobám bojuje?
Protože jsme v režimu ochrany v kategorii vyšší integrovaná produkce, používáme i z části ekologické přípravky jako je měď, síra a alginit, což je novinka na bázi výluhu mořských řas.

Pomalu začíná sezona burčáků. Skutečně jsou Češi jedním z jeho největších konzumentů?
Co mám poslední zprávy, tak ho vypijeme opravdu nejvíce ze všech okolních vinařských zemí. Například v Itálii a Francii je to pouze meziprodukt.

Jaký burčák budou moci lidé na Třebíčsku už brzy ochutnat?
Burčák bude jako vždy z těch nejranějších odrůd, bude kořenitý, pikantní, typicky odrůdový, s vysokým obsahem vitamínů skupiny B a s nízkým obsahem alkoholu. Rok co rok jsme s burčákem na slavnostech burčáků a vína v Brně na náměstí Svobody a z třiceti vinařů se umístíme vždy do pátého místa.

Tento váš burčák, jestli se nepletu, bude z dovozových hroznů. Odkud pocházejí?
Ze Slovenska a z Rakouska.

Na Sádku dozrávají hrozny později. Kdy bude hotový burčák přímo odtud?
Snad od 28. srpna.

Od burčáku ještě pojďme prosím k vínu. Na jaká sádecká se letos můžeme těšit?
Pěstujeme celou řadu odrůd. Zmínil bych Malverina, Hibernal, Agni, Festivalnyj , Solaris a z těch klasických Muškát moravský, Veltlínské zelené, Sauvignon, Rulandské šedé nebo Dornfelder.

Autor: Kamil Černý

20.8.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Ideální knihovník je bytost nadpřirozená, nicméně existuje. To bylo motto letošního v pořadí již 16. ročníku Malé knihovnické slavnosti.
9

Nejlepší knihovník je bytost nadpřirozená

Listování s Milošem Urbanem

Havlíčkův Brod - V pondělí 20. listopadu proběhlo v Krajské knihovně Vysočiny v podkroví Staré radnice další z řady tradičních Listování Lukáše Hejlíka.

Brodská knihovna chystá Den pro dětskou knihu

Havlíčkův Brod – Kouzlo dětských knih mohou děti i jejich rodiče odhalit na Dni pro dětskou knihu, kterou pořádá Krajská knihovna Vysočiny Havlíčkův Brod. Akce se koná v sobotu 25. listopadu.

NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme žáky ze ZŠ a MŠ Dlouhá Ves

Havlíčkobrodsko - Havlíčkobrodský deník přináší čtenářům seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím představuje tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Havlíčkobrodsku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků každou středu na straně 4 a na webu najdou prvňáčky z Havlíčkobrodska. Deník si tak mohou koupit na památku. Nyní se představují žáci ze ZŠ a MŠ Dlouhá Ves.

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

O návrh kuchyně a jídelny nás tentokrát požádala paní Kolodějová, jejíž domek je teprve ve fázi stavby. To je nejvyšší čas zvážit, jak prostor uspořádat, vybavit a barevně sladit, aby vše vyhovovalo nejen majitelčiným přáním, ale aby byla samotná kuchyně praktická a příjemně se v ní vařilo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT