Centrum Eden se o víkendu 25. a 26. července stane rájem kurzů a workshopů. „Kurzy jsou určeny pro ty, co se chtějí naučit, jak z dostupných surovin vyrobit různé domácí produkty. Profesionálové ukážou, jak na ty nejlepší marmelády a sirupy," řekla Kristýna Veselá z Edenu.

Místní sládek návštěvníkům prozradí postupy na výrobu domácího piva. Nebudou chybět ani recepty na výrobu mýdla, pomády na rty a jiné bylinkové kosmetiky.

„Všechno co si návštěvníci v Edenu vyrobí, si s sebou také odnesou domů. Některé kurzy ocení především maminky, které se například naučí, jak vyrobit domácí oleje na babymasáže a mnoho dalšího," dodala Veselá s tím, že o zábavu pro děti bude postaráno v dětské dílničce. „Takže tatínkové budou mít dostatečný prostor na vaření piva a maminky na pečení domácího chleba," usmála se Kristýna Veselá. Podrobný výpis kurzů, způsob přihlašování a kurzovné naleznete na www.centrumeden.cz.

Milovníci historických vozidel si v srpnu přijdou v Bystřici nad Pernštejnem na své. Uskuteční se tam totiž již tradiční sraz veteránů na počest bystřického rodáka Františka Proseckého seniora několikanásobného mistra republiky v soutěžích s historickými vozidly. „Akci doprovodí bohatý program. Na nádvoří centra Eden budou k vidění skutečné automobilové historické skvosty," slíbila Kristýna Veselá z propagačního oddělení centra.

V Edenu pro prázdninové měsíce chystají i dožínky. „Jak tato tradiční slavnost vypadala, zájemci zažijí doslova na vlastní kůži o víkendu 29. a 30. srpna. Sami si u nás například vyzkouší vymlátit, vyfoukat a umlet obilí," sdělila Veselá.

K vidění bude také rozsáhlá expozice historické zemědělské techniky. Připravena bude i speciální dožínková kuchyně, pivo, jarmark, folklorní muzika, řemeslníci v horácké vesničce nebo dožínkové zvyky a tradice.