Ten bude disponovat těžkou technikou a v kraji a okolí má pomáhat v situacích, kdy běžná technika hasičů nestačí.

„Tyto jednotky zasahují například při povodních, rozsáhlých požárech, těžkých autonehodách, ale i při sesuvech půdy," uvedl příklady mluvčí záchranných útvarů Ivo Adámek.

Záchranné útvary mají hasiči v celé republice zatím pouze dva, jeden je umístěný v Hlučíně v Moravskoslezském kraji, druhý ve Zbirohu v Plzeňském kraji. Od 1. ledna k nim přibude i ten jihlavský. „Jihlava nebyla vybrána náhodou, ale ze strategických důvodů. Je na dálnici a také na půl cesty mezi Prahou a Brnem," vysvětlil Adámek a dodal, že dříve se složitějšími zásahy, a to především při haváriích na dálnici D1, pomáhal na Vysočině sbor ze dvou set šedesáti kilometrů vzdáleného Hlučína. „Takhle bude jednotka nehodám mnohem blíže. Bude mít také mnohem kratší dojezd například do Pardubického kraje. V případě potřeby bude sbor zasahovat v celé republice," doplnil Adámek.

Poblíž psychiatrie

Rozlehlý areál pro nově vzniklou speciální jednotku roste v Kosovské ulici poblíž psychiatrické nemocnice. Má sloužit jako základna útvaru a prostor pro těžkou techniku, sklad humanitární pomoci, ale i jako výcvikové centrum roty. Bude v něm také takzvaný polygon, ve kterém lze vyzkoušet jízdu vozů v klidné vodě. Hasiči tak budou moci testovat požární automobily, které jsou používány při zásazích u záplav.

Výstavba areálu začala letos na jaře a má být hotová do konce listopadu. Areál by se měl slavnostně otevřít 2. prosince. Kromě záchranného útvaru zde má v budoucnu sídlit i krajské ředitelství Hasičského záchranného sboru a skladovací a opravárenské zařízení.

„Areál se staví v rámci projektu Připravenost Hasičského záchranného sboru k řešení povodní. Hlavním cílem je efektivněji řešit mimořádné události, a to zejména povodně," uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová.

Pouze náklady na rekonstrukci staré budovy, která má útvaru sloužit, se vyšplhaly téměř na sedmnáct milionů korun. Do nákladů přibudou ještě výdaje na dostavbu zbytku areálu, na nákup techniky a podobně, 85 procent této částky hasiči uhradí z dotace unie. Nový jihlavský záchranný útvar už nyní čítá dvacet členů. „Celkově by sbor měl mít tak čtyřicet členů, takže zatím jich máme pouze polovinu. Noví příslušníci jednotky se teď podrobují speciálnímu výcviku. Většina z nich je z Jihlavy a okolí," uvedl Adámek. Většina nových členů doposud nebyla příslušníky profesionálních sborů. „Nebyli to profesionální hasiči, ale civilisté, proto teď musejí absolvovat řadu školení," doplnil Adámek.

Úkolem speciálních záchranných útvarů nejsou výjezdy k běžné první pomoci. Sbory zasahují pouze při těžkých událostech. Jednotka z Hlučína například pomáhala i při výbuchu muničních skladů a podobně.

„Bude zlepšena i připravenost HZS ČR na řešení rozsáhlých a bleskových povodní a dalších druhů mimořádných událostí tak, aby stejná kvalita a časová dostupnost hasičů byla garantována občanům ve všech regionech České republiky," připomněla mluvčí Zaoralová jeden z hlavních důvodů, proč sbor vzniká.

Ivana Holzbauerová