„Děla skončila svou práci na začátku týdne. Teď už rolba urovnává povrch, dává tomu finální podobu a připravuje sníh na zakrytí štěpkou," potvrdil Karel Klapač ze Sportovního klubu Nové Město na Moravě.

Zima v letošním roce nenahrává pouze milovníkům zimních sportů a radovánek, ale také členům novoměstského sportovního klubu, kteří obří zásobník nechali postavit a starají se o jeho naplnění. „Letos je toho v zásobníku více než loni, počítáme, že se nám podařilo zaplnit jej asi tak padesáti tisíci kubíky sněhu," zapřemýšlel Karel Klapač.

Zásobník za sedmadvacet milionů korun, který se začal stavět koncem roku 2015, už potvrdil, že dokáže plnit svou funkci na jedničku. Přestože část ze čtyřiceti tisíc kubíků sněhu, ukrytá přes loňské léto v obří novoměstské lednici roztála, zbylo jej nakonec dost na to, aby se mohl ve Vysočina Areně v polovině prosince uspořádat Světový pohár v biatlonu. Technický sníh přes mnohé negativní předpovědi vydržel, neublížily mu ani sluneční paprsky, ani déšť, a biatlonoví fanoušci tak nepřišli o velký sportovní svátek.

Zásobník sněhu se neustále těší velké pozornosti návštěvníků. Mnozí lyžaři nastupují na trať právě ve Vysočina Areně a jejich cesta vede okolo obří „lednice".

„Četl jsem o tom, ale na vlastní oči jsem zásobník ještě nikdy neviděl. Je opravdu ohromný. A je skvělé, že sníh v něm opravdu vydrží. Byla by škoda, kdyby Česká republika přišla o možnost pořádat mezinárodní závody kvůli tomu, že nedokáže připravit tratě," podotkl Jan Smutný z Jihlavy. Ten se rozhodl strávit svou zimní dovolenou na Novoměstsku a užívat si běžkařských tras. Jeho první cesta vedla k zásobníku sněhu, který si chtěl už dávno prohlédnout.

Technický sníh, který naplnil zásobník, nyní pod štěpkou přečká jaro, léto i podzim. Zapotřebí jej bude až s příchodem prvních velkých zimních závodů. „Příští rok jsou v plánu lednové závody, konkrétně Světový pohár v běhu na lyžích. Uvidíme, jaké v té době bude počasí, třeba nebude sníh ze zásobníku ani zapotřebí. Ale musíme být připraveni," řekl Karel Klapač.