V Pelhřimově řidičům nejzásadněji dopravu ztěžuje několikametrový uzavřený úsek v ulici Pod Kalvárií. Ti, kteří se chtějí dostat autem od kostela ke kinu, musí zvolit jinou a hlavně delší objízdnou trasu.

Hlavním cílem rekonstrukce v ulici Pod Kalvárií je přeložka plynovodu. „Na příští rok je plánována výstavba kruhového objezdu právě na křižovatce u kina. Proto jsme již v průběhu letošních letních prázdnin začali s předstihem kontrolovat a renovovat plynovody,“ vysvětlil Jan Menhard z Městského úřadu Pelhřimov.

Chodci v uzavírce problémy nespatřují. „V Penzionu Lucerna, ve kterém pracuji, je podél rozkopané ulice pro chodce stále dostupný chodník. Klienti se k nám dopraví z Tyršovy či Solní ulice rovněž bez problémů“ podotkla zaměstnankyně penzionu, která nechtěla být jmenována.

O něco složitější to mají řidiči. Jindy nekomplikovaná jízda automobilem přes ulici Pod Kalvárií si nyní vyžádá několikaminutové objíždění. „O uzavírce jsem předem neslyšela. Při plánovaném projíždění ulicí Pod Kalvárií jsem po zpozorování oprav musela okamžitě vymyslet jinou cestu,“ řekla Jana Kudrhaltová, která touto ulicí pravidelně před uzavírkou projížděla. Opravy mají být dokončeny v srpnu. Následovat bude kontrola vodovodů.

Ilustrační foto.
Dva nové vrty zajistí vsím vodu

Drobnější opravy v Pelhřimově zaznamenali občané i v ulici Pod Floriánem či ve Válkově ulici. Zde se ale nejedná o hlavní silniční tahy. Proto byť rozsáhlá oprava chodníků a veřejného osvětlení tolik nenaruší silniční dopravu.

V Humpolci se rovněž nacházejí uzavírky zásadnějšího charakteru. „Hlavní problém spočívá v tom, že je mnohem složitější se dostat například z Horního náměstí do Billy v ulici Na Kasárnách nebo do Penny Marketu v Lužické ulici. Ten, kdo nyní používá automobil, musí denně řešit náročné dopravní situace, které vzniknou díky těmto uzavírkám,“ uvedl Ivan Černý, který se v těchto dnech s uzavírkami v Humpolci potýkal.

Humpolecké uzavírky byly rovněž předem naplánované. „Z důvodu rekonstrukce silnice včetně vodovodů a kanalizace je v současné době uzavřena Husova ulice od Havlíčkova náměstí po křižovatku s Rabínovou ulicí. Druhá uzavírka je na území města od křižovatky Čejovské a Lužické ulice se Sluníčkovou ulicí,“ přiblížil Tomáš Janák z Odboru dopravy a silničního hospodářství. Obě uzavírky si navíc vyžádaly přesun autobusových zastávek.

Za podpory města Pelhřimova a tamních firem vyhlásila nezisková organizace Rodinné centrum Krteček pro rodiče malých dětí soutěž Pelhřimáčci – vyplň a vyhraj. 

Rodiče napsali, jak jsou ve městě jejich děti spokojené