Nejhorší voda na Vysočině se nachází v rybníku Sykovec na Žďársku. „Průhlednost vody je 0,5 metru. Přetrvává tam masový výskyt sinic a zvýšené množství chlorofylu. Voda má teplotu 20,7 stupně Celsia. Při koupání tak hrozí akutní poškození zdraví,“ varoval hygienik ze Žďárska Josef Roháček. Zákaz koupání v tomto rybníce platí už od 7. června. Také v rybníku Medlov na Žďársku přetrvává zhoršená kvalita vody. U některých lidí by se po koupání v něm mohly objevit zdravotní obtíže.

Dalším mimořádně měřeným místem byla vodní nádrž Sedlice na Pelhřimovsku, kde se po nedávném zlepšení voda opět zhoršila. „V současné době tam převažuje zvýšený výskyt sinic. Nedoporučujeme tam koupání zejména pro citlivé jedince. Průhlednost vody 1,5 metru. Teplota vody je 21,6 stupňě Celsia,“ sdělila hygienička z Pelhřimovska Kristýna Štěpánová.

Ilustrační foto
V Meziříčí schválili investice do oprav silnic

Rovněž v Černém rybníku na Jihlavsku stále přetrvává zhoršená kvalita vody. „Voda má teplotu 20 stupňů Celsia a průhlednost 1 metr. Přetrvává tam zvýšený nález sinic a chlorofylu,“ uvedla hygienik z Jihlavska Karel Smejkal.

Výborné podmínky ke koupání jsou stále v rybníku Ředkovec a Břevnické nádrži na Havlíčkobrodsku. Na Jihlavsku je voda vhodná ke koupání v Malém a Velkém Pařezitém rybníku a také v koupací biotopu Malvíny v Třešti. Na Pelhřimovsku se lidé mohou bez obav svlažit v lomu Horní Cerekev a vodní nádrži Trnávka. Nezávadnou vodu má na Žďársku stále největší rybník Českomoravské vrchoviny Velké Dářko a přehradní nádrž Domanínský.

Velkopařezitý rybník v Řásné.
Velký pařezitý rybník bude příští rok bez vody