VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vanilková zmrzlina dál kraluje, zájem stoupá u exotických příchutí

Vysočina – Prodejci zmrzliny těží z horkých letních dnů. Zmrzlina je v letních měsících na vrcholu dezertního žebříčku napříč celou Vysočinou, o tom se ostatně přesvědčují cukrárny každý den.

11.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pavel Sonnek

Jahodová, vanilková, čokoládová, to jsou tradiční příchutě zmrzliny, které všichni velice dobře známe. Menu zmrzlin této doby ale nabízí už mnohem pestřejší výběr. V cukrárnách na Vysočině můžeme dnes ochutnat například i zmrzlinu s redbull příchutí nebo skořicovou s borůvkami.

Nejen prodejcům zmrzliny, ale samozřejmě také dodavatelům této osvěžující pochoutky hrají momentální vysoké teploty do karet. Zmrzlina je v těchto měsících velice vyhledávaným druhem osvěžení.

Většina prodejců zmrzliny se shoduje na tom, že slávu stále sklízí zmrzlina s tradiční vanilkovou příchutí. Návštěvníci dnešních cukráren ale také rádi experimentují, stejně jako výrobci nových domácích zmrzlin, a proto uvítají i exotické chutě.

Už dávno není podmínkou, že zmrzlina je pouze pro dětské jazýčky. Pacovská Láskomina například uvádí, že lidé čím dál více pokládají zmrzlinu za součást odpolední siesty. Namísto běžných moučníků, které upřednostňují v jiných ročních obdobích.

Jedním z největších a nejvýznamnějších výrobců klasické české smetanové zmrzliny je vysočinská společnost Tipafrost. Ta je za horké léto také velice ráda. Počasí je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících prodej jejích produktů. Výrobci ze společnosti zmrzliny Tipafrost byli jedni z prvních, kteří začali dělat nanuky dětské velikosti, k tomu všemu také drží krok s módními trendy. Tento rok přivedli na trh nanuk, který je svým tvarem podobný mikrofonu. Mikrofon patří k základní výbavě každého youtubera, není tedy těžké uhodnout, že název zmrzlinové novinky je Jutuber.

„Nejvíce prodáváme zmrzliny s příchutěmi, jako jsou tvaroh, vanilka, čokoláda, jahoda. Jedná se o stálice na českém trhu, které se již léta řadí mezi nejoblíbenější a nejprodávanější příchutě,“ pochvaloval si Tomáš Hlaváček, obchodní ředitel třebíčské firmy Tipafrost, která vyváží svou zmrzlinu do míst po celé České republice.

„Pokud jsou teploty opravdu velice vysoké, výrazně se zvýší prodej i vodových zmrzlin. Největší úspěch mají stále zmrzliny na dřívku,“ dodal Hlaváček.

Poptávka po zmrzlině se zamlouvá i černovické kavárně CaféBudík „Prodej u nás stoupá značně, tento rok zájem o zmrzlinu vzrostl dokonce až o 150 procent. Z klasických příchutí nejvíce prodáváme jahodu, tmavou čokoládu a vanilku. Tento rok se daří ale i speciálním příchutím, které připravujeme. Nejvíce si zákazníci pochvalují karamelovou sůl, aperol a riccotu,“ prozradila pracovnice černovické kavárny CaféBudík Iva Kožerová.

Zájmem návštěvníků je potěšena i pacovská Láskomina, kde se k výrobě jejich domácí zmrzliny snaží používat především zdravé a čerstvé suroviny. „U nás v cukrárně máme spoustu úžasných příchutí. Nejvíce prodáváme melounovou a slaný karamel. Oblíbený je ale i řecký jogurt s maracujou nebo fíky. Lidé si nejčastěji pochutnávají na smetanových zmrzlinách, ale děláme i sorbety,“ sdělila redakci dcera majitele pacovské Láskominy Mija Šafaříková.

„Největší příliv zákazníků bývá v dopoledních hodinách, kdy je největší vedro a lidé jdou z práce a děti ze školy. Zmrzlina bývá podávána také současně s obědem,“ zmínila se Šafaříková.

To, že během odpoledne přiláká zmrzlina nejvíce zákazníků, potvrzuje i Kateřina Jarošová z cukrárny Nížkov nedaleko Žďáru nad Sázavou. „Nejvíce se prodává zmrzlina vanilková, a nejzvláštnější zmrzlina, kterou máme, je černá zmrzlina, což je příchuť kokosu a kakaových bobů. Zmrzlina je točená, přímo z Opočna,“ poznamenala Jarošová.

S ostatními prodejci zmrzliny se rozchází Tamara Cvaková, která pracuje u stánku Fruitisimo v Jihlavě. „V našem centru se zmrzlina prodává pořád. V létě se fronty opravdu prodlužují, ale velice úspěšné je i období Vánoc,“ poukázala na rozdíl Cvaková.

„Běžně máme na stánku asi 20 druhů zmrzliny a široký výběr kornoutů. Velice úspěšné jsou limitované edice zmrzliny, které připravují přímo v pražské Fruitisimo factory. Všechny druhy jsou poctivé a chutné,“ doplnila Cvaková.

Nejoblíbenějšími příchutěmi jsou podle jejích zkušeností například dva druhy čokoládové zmrzliny, slaný karamel, jahoda s bazalkou, meloun Cantaloupe, smetanová borůvka s bílou čokoládou nebo zvláštní jogurtová s okurkou.

Daniela Dušková

Autor: Redakce

11.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Stavebnictví - Stavebnictví Ostatní stavební technici 24 000 Kč Dispečeři stavební výroby dispečer výroby. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - organizační a komunikační schopnosti, samostatnost, spolehlivost, - příprava a kompletace zakázek, objednávky materiálu, vedení skladového hospodářství, komunikace s dodavateli, výrobou a zákazníky, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: A-zmont chotěboř, s.r.o. - pracoviště, 582 63 Ždírec nad Doubravou. Informace: Monika Pospíšilová, +420 725 031 559. Výroba - Výroba Zámečníci strojů 19 000 Kč Zámečníci strojů strojní zámečník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: - spolehlivost, pečlivost, přesnost, zručnost, zkušenost ve strojírenském oboru výhodou, - čtení výkresové dokumentace, manuální práce ve výrobě, Osobní kontakt možný PO a ST 13-14 hodin.. Pracoviště: Houfek a.s., Obora, č.p. 797, 582 82 Golčův Jeníkov. Informace: Alena Süsserová, +420 778 713 671. Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 93 Kč Pomocní kuchaři pomocný kuchař/ka, pizzař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 93 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: příprava pizz a pomoc hlavnímu kuchaři (nenáročná práce, která se lze snadno naučit), Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: David mutl - restaurace dublin bar, Nové Město, č.p. 1104, 582 91 Světlá nad Sázavou. Informace: David Mutl, +420 775 098 829. Stavebnictví - Stavebnictví Stavbyvedoucí 25 000 Kč Hlavní stavbyvedoucí stavbyvedoucí. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: praxe ve stavebnictví 1 rok, Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Roneli se - pracoviště, U Borové, č.p. 69, 580 01 Havlíčkův Brod 1. Informace: Naděžda Peřinová, +420 777 676 020.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Oblíbená podzimní výstava zahrádkářských a zemědělských produktů se v Přibyslavi koná už podvacáté.

V Přibyslavi se koná jubilejní výstava ovoce, zeleniny, medu a brambor

Trh řemesel v Chotěboři už v pátek.

Chotěboř pořádá posvícenský trh

U Nového hřbitova v Brodě se bude moci příští rok už pohodlně parkovat

Havlíčkův Brod – U Nového hřbitova v Havlíčkově Brodě se bude moci od léta příštího roku pohodlně parkovat. Rozhodlo o tom poslední jednání „starého“ zastupitelstva v Havlíčkově Brodě.

Oblíbenou poštovní doručovatelku obyvatelé Přibyslavi poslali na radnici

Přibyslav – Komunální volby přinesly některým kandidátům hořké zklamání. Jiným překvapení, ve které vůbec nedoufali.

Počet obyvatel Vysočiny mírně vzrostl

Vysočina – Počet obyvatel v první polovině letošního roku ve čtyřech okresech Vysočiny mírně vzrostl. Poklesl pouze na Třebíčsku.

Dvě nejsilnější politické strany se v Brodě shodly na koalici

Havlíčkův Brod – Pomyslný boj o radnici v Havlíčkově Brodě už začal. První na tahu jsou vítězové.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT