Důvodem zrušení zveřejňování přítomnosti úředníků na pracovišti je zpráva Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). V té se zjednodušeně řečeno uvádí, že se jedná o zásah do práv zaměstnanců na ochranu jejich osobního a soukromého života. „S ohledem na stanovisko ÚOOÚ obsažené v tiskové zprávě jsme nuceni zveřejňování informací o přítomnosti zaměstnanců městského úřadu na pracovišti ukončit,“ informoval mluvčí žďárské radnice Jakub Axman.

Publikaci s názvem Cikháj a podtitulem Velké dějiny malé obce sepsala autorka Vlasta Kordová.
Chtěla jsem knihu napsat jinak, než je zvykem, říká autorka publikace o Cikháji

ÚOOÚ se v návaznosti na obdržený podnět zabýval právě postupem města, které na svém webu zveřejňuje informace o přítomnosti zaměstnanců úřadu na pracovišti s odkazem na zajištění transparentnosti činnosti města a dostupnosti služeb občanům. „Informování veřejnosti o dostupnosti služeb však lze primárně naplnit i bez zpracování osobních údajů z docházkových a personálních systémů, tedy bez zásahu do práva na ochranu soukromí zaměstnanců obce. K naplnění tohoto účelu zcela postačí informace, která oddělení či odbory jsou kompetentní k vyřízení určitého typu podání či žádosti. Naopak, nezbytné již nejsou informace o přítomnosti konkrétních zaměstnanců zařazených do těchto útvarů,“ uvádí se ve zprávě Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Úřad tak vyhodnotil, že informace o tom, že určitý zaměstnanec je, či není v zaměstnání, spadá do sféry jeho osobního života. Ani jeho případný souhlas tedy není to pravé. „Souhlas jako právní titul ke zpracování osobních údajů zaměstnanců zpravidla není v pracovněprávních vztazích vhodným právním titulem, a to s ohledem na nerovné postavení zaměstnance ve vztahu k zaměstnavateli, kdy svoboda udělení souhlasu může být často nedostatečná,“ dodává zpráva.

Barevné puntíky budou tak muset řešit i v jiných městech, kde je na webech používají. „Zdá se mi to neuvěřitelné, když na jedné straně musíme zveřejňovat svoje platy, ale pro člověka, který chce navštívit úřad a může se podívat na přítomnost úředníka, je zelená tečka narušením osobnostních práv zaměstnance,“ vyjádřil se tajemník bystřického městského úřadu Radek Vojta. „Poradíme se a během několika dní to vyřešíme. Klidně to smažeme, ale je to absurdní,“ dodal Radek Vojta.

Ve Velkém Meziříčí se nyní případná přítomnost, či nepřítomnost pracovníka úřadu na webu zobrazuje pouze v případě, že s tím dotyčný zaměstnanec souhlasil. „Pokud nesouhlasil, tak u jeho osoby zobrazení přítomnosti není. Podobné je to i u fotografií zaměstnanců. Zprávu ÚOOÚ budeme dále analyzovat a vyhodnocovat s ohledem na stávající stav,“ vyjádřil se tajemník úřadu ve Velkém Meziříčí Marek Švaříček.

Zpěvu písničky se ujal žďárský dětský pěvecký soubor Cvrčci.
OBRAZEM: Olšiakovy sochy bude propagovat písnička i videoklip