Do města pod dálničním mostem se o víkendu 24. – 26. března sjelo více než 600 skautských vedoucích z celé České republiky. K hnutí se hlásí bezmála 58 tisíc děti i dospělých.

„Můj bratr také skautoval, ovšem v roce 1940 byl skaut zakázán německou okupační mocí. Tak jsme čekali na rok 1945. To mi bylo dvanáct let. Hned jak jen to šlo, vstoupil jsem mezi skauty v našem středisku Městec Králové v okrese Poděbrady," pokračoval Jiří Soukup. O pět let později však došlo ke sloučení skautů s pionýry. „V roce 1968 jsem byl u toho, když se skaut obnovoval, ale to už jsem skautoval ve Slaném, kam jsem byl přidělen jako veterinární lékař. Třetí obnova skautingu pak proběhla v roce 1989," zavzpomínal Soukup.

Čtěte také: Meziříčská rozhledna je hitem

Skautští delegáti, vedoucí oddílů a středisek diskutovali v Jupiter clubu o dalším směřování organizace a volili zástupce vedení na následující období. „Valný sněm navazuje na proběhlé sněmy skautských středisek, okresů a krajů a jednou za tři roky je vyústěním demokratického řízení největší organizace pro mladé v Česku. Skautští vedoucí z celé země rozhodují o směřování Junáka – českou skauta v nadcházejících letech, baví se o společné nastavené strategii a třeba i o tom, jak nabídnout skauting ještě dalším klukům a holkám," uvedl před zahájením sněmu Josef Výprachtický, starosta Junáka – českého skauta.

Organizačně celou akci zajistili skauti z Velkého Meziříčí, pro které to byla historicky významná událost, a nechtěli vedení, které v ně vložilo obrovskou důvěru, zklamat. „Na přípravě sněmu pracovalo 8 členů skautů, posléze se pracovní skupina rozrostla na třináct. Sami bychom však zajistit ubytování, stravování a program pro stovky delegátů nezvládli, takže nám pomáhali skauti z Třebíče, Moravských Budějovic, Kyjova, Prahy či z Kamenice u Jihlavy," sdělila za velkomeziříčské skauty Kateřina Dvořáková.

K této události bylo vydáno poštovní razítko s logem XV. valného sněmu, příchozí si jej mohli nechat narazit na pohlednice. Vyobrazeny jsou na něm dominanty Velkého Meziříčí – zámek, dálniční most, kostelní věž a rozhledna. Autorem návrhu je student architektury Vojtěch Marek.

Čtěte také: Meziříčská jatka bourají v rámci výcviku hasiči, město ušetří

„Kromě vlastního jednání čekal na delegáty také doprovodný program, při kterém si mohli rozšířit vědomosti nebo se odreagovat při noční adrenalinové hře," řekla mluvčí organizace Jitka Taussiková. Dále si skauti mohli prohlédnout zámek, místní pivovar či vystoupat na ochoz kostela svatého Mikuláše a rozhoupat zvony.

Součástí setkání byl i doprovodný program v centru města určený pro širokou veřejnost. Náměstí se o víkendu proměnilo ve skautský tábor, nechyběly tedy stany ani vlajkový stožár. Zájemci si mohli vyzkoušet některé z táborových aktivit, jako například zdolávání lanových překáže, stavbu stanu na čas, orientaci v mapě, vyřezávání nápisu do dřeva, zasoutěžit si nebo třeba jen zazpívat při kytaře a opéci si nad ohněm špekáček.