Organizují je většinou domy dětí a mládeže a je o ně nebývalý zájem. „Občas příměstské tábory využívám, jsou skvělé, děti to baví a chodí tam rády, ale musím říct, že to taky pěkně leze do peněz. Prarodiče nám děti hlídají jen málokdy, chápu to, mají svůj život a své zájmy, jsou zvyklí na svůj klid a nechtějí mít doma po celé prázdniny naše děti, i když je mají opravdu rádi. Takže jsem za tábory vděčná,“ řekla Kamila Doležalová ze Žďáru nad Sázavou.

Přestože některé příměstské tábory jsou finančně náročnější – záleží většinou na jejich zaměření – lidé si rádi připlatí, protože vědí, že tak bude o jejich ratolesti dobře postaráno. „My máme pro letošní rok šest běhů příměstských táborů, tři všeobecné a tři se zaměřením - kynologický, sportovní a plavecký. O všechny je obrovský zájem. Během čtrnácti dnů jsme je měli naplněné na devadesát procent a v současné chvíli jsou všechny absolutně naplněné, a to i přesto, že jsme zvyšovali kapacity. A máme i plno náhradníků,“ sdělil ředitel Domu dětí a mládeže Jihlava Vilibald Prokop.

Některé tábory jsou obsazené takřka okamžitě, jinde mají zájemci ještě pár dnů od zveřejnění nabídky šanci se přihlásit. „My pořádáme příměstský tábor nerf, florbalový, všeobecný, divadelní a dva výtvarné. Zájem je o ně velký, obsazené bývají již v květnu, některé ihned po otevření. Tábory mají odlišnou kapacitu podle náplně, výtvarné z kapacitních důvodů nepojmou tolik dětí jako sportovní a podobně. Ale snažíme se uspokojit všechny zájemce, případně nabídnout jiný tábor,“ uvedla Blanka Bartoňová, zástupkyně ředitelky Domu dětí a mládeže Nové Město na Moravě.

Ivo Jahelka.
Na VeDaFestu vystoupí i zpívající právník

S ještě větší nabídkou příměstských táborů přicházejí na Třebíčsku. V okresním městě jich dům dětí a mládeže pořádá rovnou šestnáct. „Všechny tábory jsou již obsazené, je o ně velký zájem již od ledna, kdy nabídku vyvěsíme na webové stránky. Dva tábory jsou odpolední, protože se konají na naší hvězdárně, aby mohly děti nerušeně pozorovat oblohu. Tábory jsou na různá témata a zaměření: dobrodružství, sport a pohyb, tanec, umění, astronomie, cykloturistika, výtvarný obor, a také zvířátka, neboť máme v domě dětí a mládeže zookoutek. Zájem je o všechny tábory asi stejný,“uvedla ředitelka Domu dětí a mládeže Třebíč Jarmila Pavlíčková.

V Havlíčkově Brodě se přizpůsobili poptávce a pro velký zájem zřídili ještě jeden příměstský tábor. „Původně jsme jich měli osm, ale pro velký zájem jsme ještě jeden přidali. V současné době je původních osm táborů plně obsazeno. A ten přidaný se už taky naplňuje,“ oznámil Miloš Kejklíček ředitel AZ centra Havlíčkův Brod.

Kromě velkých měst už začínají příměstské tábory organizovat i v menších sídlech. Například ve Sněžném na Novoměstsku, kde pro děti od tří do patnácti let chystají letní příměstský tábor s pestrým programem. „Letos ho organizujeme poprvé,“ podotkla starostka městyse Renata Dvořáková.