Simulovala se tam situace, kdy se oblastí přehnalo tornádo. Prudké poryvy větru měly poškodit několik budov v areálu, suť zavalila několik osob a další zůstaly v horních prostorách osmipatrové budovy. „Svým rozsahem i způsobem provedení se jedná o výjimečné a ojedinělé cvičení hasičů nejen v České republice, ale pravděpodobně i na světě,“ poznamenal mluvčí JE Dukovany Jiří Bezděk.

Zraněné lidi uvězněné pod sutinami měli za úkol najít psi se svými vůdci. Po označení místa zasypání se k místu nepřesunuli hasiči s lopatami, ale speciální takzvaný sací bagr, který do sebe širokou hadicí nasál kusy betonu. Díky tomu by se skutečná záchrana zraněných podstatně zrychlila.

V areálu dukovanské elektrárny včera operovalo přes sedm desítek členů vysočinského a jihomoravského hasičského záchranného sboru a také záchranného útvaru. Při cvičném zásahu s nimi spolupracovala jednotka dukovanských hasičů.

Společně měli v rámci cvičení Tornádo 2017 vysvobodit lidi uvízlé v horních patrech výškové budovy. Předtím museli zajistit ty zdi budov, které hrozily zřícením. „K tomu se používá dřevo, různé trámy, desky, klíny. Je to těžká fyzická práce,“ podotkl velitel jednotky hasičů z Třebíče Václav Hnízdil.

Záchrana osob z výšky probíhala několika způsoby. S pomocí vysokozdvižné plošiny hasiči na vrchol budovy upevnili lano, po kterém se odříznutí lidé dostávali na zem, a také speciální rukáv. Díky němu je možné evakuovat z výšky až 40 metrů během jedné hodiny i 60 lidí.

Na pomoc přiletěl policejní vrtulník, který ze střechy budovy při cvičení vyzvedl předsedkyni Ekoregionu 5 a starostku Rešic Petru Jelínkovou a ředitele útvaru bezpečnosti firmy ČEZ, která elektrárnu v Dukovanech provozuje, Romana Havlína.

V Dukovanech se ve výšce opravuje plocha dvanácti fotbalových hřišť
OBRAZEM: V Dukovanech se ve výšce opravuje plocha dvanácti fotbalových hřišť

Podle něj mělo cvičení Tornádo ukázat, jak by měl v případě extrémních povětrnostních podmínek havarijní štáb a záchranné složky zasáhnout. Hasiči působící přímo v elektrárně jsou na podobné události nejen připraveni, ale také vybaveni. „Pořízení nové techniky dukovanských hasičům a další realizované investiční akce v řádu miliard korun jsou z pohledu zajištění jaderné bezpečnosti velmi významné,“ řekl ředitel útvaru bezpečnosti ČEZu.

Elektrárna Dukovany prošla v posledních letech rozsáhlou modernizací a zvýšila se odolnost tamních objektů. „Proto jsme se společně s kolegy z Hasičských záchranných sborů Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina rozhodli uspořádat toto svým charakterem i rozsahem mimořádné a ojedinělé cvičení, abychom si přímo v reálném prostředí odzkoušeli komunikaci a použití těchto nových alternativních prostředků,“ doplnil ředitel Dukovan Miloš Štěpanovský.

Celkem se do cvičení zapojilo 150 osob a množství techniky, včetně mobilní chemické laboratoře a kontejneru nouzového přežití.

Policisté, zdravotníci a hasiči cvičili zásah proti střelcům v budově školy.
VIDEO: Ve škole útočili šílení střelci, jen cvičně