„Slamáky“ staví stále stejná skupina zdejších obyvatel. „Jen jsme o těch šestnáct let starší,“ glosuje starosta Jakubova Miroslav Kabelka, který patří mezi tvůrce těchto postaviček.

Postavičky stávají u hlavního tahu mezi Jihlavou a Znojmem, po kterém proudí tisíce aut. Podle Kabelky se Jakubovským při stavění „Slamáků“ často stává, že kolemjedoucí řidiči jejich úsilí podporují hlasitým troubením. „A protože okolo jezdí spousta kamionů, tak kvůli těm jejich obřím klaksonům vždycky div nespadneme ze žebříku. Lidé naše výtvory pečlivě sledují a jsou zvyklí, že vždy na podzim přijdeme s něčím novým,“ vysvětluje starosta.

Reklama přímo na Karlově náměstí v Třebíči. Dle manuálu budou muset být barvy reklam tlumené.
San Francisco a Třebíč? Spojení tu je. Víme v čem

Právě letos, kdy řidiče vítá vodník Česílko a dva kapři, se objevil menší zádrhel. Přípravy se zdržely, „Slamáci“ si tedy dali na čas, a tak se u hlavní silnice neobjevili jako obvykle v září, ale až v říjnu. „A mezitím mi chodily maily, ve kterých se lidé ptali, co se děje. Postavičky už jich chyběly. Ale maily chodí i v průběhu celého roku, lidé nás v nich chválí,“ neskrývá Kabelka radost z toho, že tato tradice budí takovou pozornost.

Většina „Slamáků“ představuje pohádkové postavičky, takže zejména děti byly nadšené z Pata a Mata, Macha a Šebestové, Áji a Maxipsa Fíka a dalších hrdinů dětských příběhů. Třikrát v Jakubově taky propagovali jihlavskou zoo, takže na řidiče zde čekali slamění lemuři, zebry a tygři. „Jednou jsem surfoval na internetu a viděl jsem, že se námi inspirovali i v jiných obcích. Konkrétně naše Medvědy od Kolína postavili hned na několika místech,“ dodává Kabelka.

Ten zároveň připomíná i na další slaměnou tradici, kterou v Jakubově mají. Tou je slaměný betlém. „Každý rok k němu něco málo přidáme. Co to bude tentokrát, uvidí lidé konci listopadu,“ zve starosta.