Tyto zprávy se den po státním svátku začaly šířit jako lavina na sociální síti Facebook. Zda šlo o vtip, či se lidé převlečení za klauny po Telči potulují, není jasné.
„Byl jsem se starším bráchou minulý pátek večer 
a v noci v Telči, ale žádného klauna jsme nepotkali. Když jsem to potom viděl na sociální síti, tak jsem si k tomu něco dalšího zjišťoval, ale nikdo nic nevěděl,"
uvedl Matěj Pokorný, kterého zpráva zaujala

O tom, že by se po městě měli lidé převlečení za klauny vyskytovat, neví nic ani starosta Roman Fabeš. „Přiznám se, že se ke mně nic takového nedostalo, ani nevím, o co jde. Musím se tedy poptat mladší generace, protože na Facebook nechodím," reagoval včera telčský starosta na dotaz redaktorky.

Žádné hlášení o výskytu klaunů nezaregistrovala ani Policie České republiky. 
„V souvislosti s takzvaný-
mi klauny neevidujeme žádné oznámení od občanů," reagovala policejní mluvčí Jana Kroutilová.

A proč vzbuzují lidé převlečení za klauny takový strach? Incidenty, od zdánlivě neškodných žertů přes výhrůžky až po skutečná přepadení, jsou totiž zaznamenané například v sousedním Německu.

Klauni se ale objevili už 
i v České republice. Minulý měsíc v Ústí nad Orlicí člověk převlečený za šíleného klauna hodil proti jedoucímu autu hadrovou panenku. I když nikomu nic neudělal, posádku auta tím pořádně vyděsil.