„Podstatně větší finanční zátěž je, když všichni naráz vyrazí na letní tábor,“ směje se maminka tří školáků Petra Zmátlová. Jednodenní pobyt v Jihlavě, zahrnující návštěvu laserové herny či aquaparku, absolvoval syn Zmátlových navštěvující sedmou třídu třebíčské ZŠ T. G. M. Finančně je vyšel na 500 korun. A zajímavé je, že téměř stejně, 400 korun, stál třídenní ozdravný pobyt přichystaný stařečskou školou pro žáky druhé třídy. Tento výlet na chatu okříšského Sokola situovanou uprostřed lesa obnáší hlavně hry zaměřené na poznávání přírody.

Začalo mezinárodní cvičení Sky Avenger 2018.
Mezinárodního cvičení Sky Avenger 2018 se účastní i vrtulníky z Náměště

„Děti se seznamují s lesem a vodou, paní učitelky jim vaří. Naše dcerka je z toho nadšená, ostatní děti také, nic víc nevyžadují. My s manželem takovou formu výletu také vítáme. Starší děti už samozřejmě mají jiné požadavky,“ zamýšlí se Petra Zmátlová.

Nejdráž vyšel výlet páťačky do zážitkového centra Březová umístěného v lesích blízko Rokytnice nad Rokytnou. Žáci tam strávili dvě noci. Tento pobyt už se nese ve znamení adrenalinu a dobrodružství. Mezi ty základní spadají lanové aktivity, jízda na raftu či zdolávání lezecké stěny. „Zaplatili jsme 1 800 korun, ale výlet si na začátku roky odsouhlasili sami rodiče. Škola sama takto drahý pobyt nikdy nenavrhuje,“ podotýká maminka. Cena zahrnuje nejen ubytování, stravu a atrakce, ale i společnost instruktorky, která děti provází a dohlíží i na bezpečnost.

Odpovědnost je příliš velká

Přestože internet je plný tipů na výlety a některé portály nabízejí bohatý servis a pomoc s organizací, ne každá škola několikadenní pobyty pro své žáky pořádá. Například třebíčská ZŠ Horka-Domky se zaměřuje výhradně na jednodenní exkurze.

„Já osobně jsem za to ráda, protože hlídat děti nepřetržitě čtyřiadvacet hodin denně je opravdu velká odpovědnost. Jsem přesvědčená, že učitelé oka nezamhouří,“ říká Renata Špačková, pedagožka s téměř třicetiletou praxí.

Úsměv na tváři jí vyvolává vzpomínka na jeden z posledních vícedenních výletů, které s dětmi absolvovala ve svém předchozím působišti. „Jeli jsme na Vranovskou přehradu, kde společně s námi pobýval i ryze chlapecký tábor. Holky nám v noci utíkaly a vůbec neuvěřitelně vyváděly! A to ještě neexistovaly mobily, díky kterým se za zády učitelů děti mohou domlouvat.“

Na vodu a pálit ohně

Přimět děti, aby zvedly oči od mobilů, o to usilují v Základní škole Sokolovské ve Velkém Meziříčí. Pro druhý stupeň proto pořádají dvou až třídenní poznávací a sportovně relaxační výlety, deváťáci dokonce vyrážejí na čtyřdenní putovní pobyty nebo na vodu. Letos například sjíždějí Vltavu. A rodiče nezaplatí víc než 700 korun.

Časem stráveným v přírodě doplněným o zajímavý program školáci nepohrdají. Právě naopak. „Vlastivědné putování, které bývalo tradiční náplní výletů, u nás nahradil už tradiční červnový čtyřdenní pobyt v Jedově. Je vlastně malou verzí letního tábora a děti bývají nadšené,“ říká Roman Jánský, ředitel ZŠ v Rapoticích.

Navštěvují ji žáci prvního stupně. „Na pobytu pořádáme i rozloučení s páťáky nebo pálení školního roku, jezdí s námi i někteří rodiče. Většinu času se věnujeme se klasickým tábornickým aktivitám,“ přibližuje ředitel. Skeptický pohled, dle kterého u dětí vítězí mobilní telefony, i-pady a další vymoženosti moderní doby, rozhodně nesdílí: „Pochopitelně není možné se tomu zcela vyhnout, doba je zkrátka taková. Ale děti nemají problém telefony odložit a skvěle si užívají pobyt venku a v přírodě.“

Důkazem je i fakt, že letos už po třinácté se školáci vydali do blízké přírodní lokality Dolna, kde jim odborníci a vědci ukazují například odchyt ptáků nebo je učí rozeznávat lišejníky.

Anna Nová

Peníze. Ilustrační foto.
Díky kuriózní chybě je Třebíč bohatší o dva miliony