Přednost budou mít onkologičtí pacienti. Nemocnice v Jihlavě se hodlá vracet k normálu v těchto dnech. Nemocnice Havlíčkův Brod bude o dalším postupu jednat. „Osobně na změny opatření vůbec nespěchám, naše nemocnice by v případě příznivé epidemiologické situace mohly začít vybrané operativní výkony dělat nejdříve v květnu. Šlo by například o nevyhnutelné plánované kardio nebo onkologické výkony,“ upřesnil Jiří Běhounek.

Optimistické varianty fungování krajských nemocnic mají důležitou podmínku, a to je pokles nově pozitivně testovaných občanů napříč Českou republikou. První varianty případné změny v činnosti krajských nemocnic bude mít hejtman na stole závěrem týdne.

Jen pro upřesnění, na Vysočině se od začátku epidemie léčilo s nákazou koronavirem v nemocnicích 9 pacientů, z toho šest v nemocnici v Havlíčkově Brodě a tři v Třebíči.

Vizualizace, jak bude vypadat nový nemocniční pavilon v Třebíči, jeho stavba začne zanedlouho. Jde o objekt nejvíc vpředu.
Operační sály, jídelna, domov důchodců. Bagry se v nemocnicích nezastaví

V současné době probíhá na Vysočině rovněž testování zaměstnanců sociálních služeb. Například Domov důchodců Reynkova v Havlíčkově Brodě nemá za celou dobu kdy platí mimořádná opatření ani jediný pozitivní nález, a to jak u zaměstnanců, tak u klientů. „Prostě jsme se tady zavřeli. Střídáme se v turnusech v rozmezí 17 dnů po třiceti lidech. Máme víc než stovku klientů, kterým pravidelně měříme teplotu a sledujeme jejich zdravotní stav. Obyvatelům umožňujeme například videorozhovory s rodinami, zaměstnanci v domově se pravidelně testují. Pomáhají nám studenti i lidé z okolí, ta lidská sounáležitost v téhle kritické situaci je úžasná,“ svěřila se ředitelka Domova Magdalena Kufrová.

Policie paní Šárku vytahuje z policejního auta, kde seděla půl hodiny bez povšimnutí.
Půl hodiny seděla v autě policistů. Žena se stížností na jejich zahálku neuspěla

Zdravotní sestry z Domácí hospicové péče při Oblastní charitě Havlíčkův Brod zase vyrážejí do terénu s batohem na zádech. Pracovní den zdravotní sestry začíná ráno v kanceláři, kde obdrží pokyny ohledně klientů, zkontroluje svůj batoh se zdravotními pomůckami a vyráží do terénu. „Na rozdíl od zdravotníků v nemocnicích jsme neustále v terénu. Mění se prostředí, lidé i jejich osudy. Z tohoto pohledu je naše práce velmi rozmanitá,“ říká staniční sestra Domácí hospicové péče Veronika Plačková Nováková.