„Já jsem to dokázal! Já tu republiku dal,“ prohlásil v cíli Dvořák. Minulý čtvrtek v ranních hodinách se vydal na trasu, na které strávil přes 124 hodin. Několikrát během náročné výzvy řešil krizovou únavu, za celých pět dní spal pouze tři hodiny v doprovodném obytném voze.

Bez jedné minuty sedmdesát hodin. Necelé tři dny trvalo Dvořákovi, než pokořil svůj dosavadní nejdelší běh. „Svůj předchozí osobní rekord na 402 kilometrů mám horší o šest minut,“ svěřil se.

V poslední stovce kilometrů začala běžce opět trápit chodidla, ke kterým se přidala i bolest kloubů. „Bez několika zastávek na masáž to nešlo,“ řekl Dvořák a později dodal: „Nohy mně hoří jako v pekle. Nejvíce času trávím jejich chlazením a ošetřováním.“

Pietní vzpomínka na tragické bombardování Dalešic na samém konci druhé světové války.
OBRAZEM: Dalešice si připomínají tragédii z konce války

Hasič z Dukovan, pro kterého je typickou vlastností velká vytrvalost, si v závěru pětidenní výzvy trasu prodloužil ještě o celkem deset kilometrů. Rozhodl se oběhnout vodní nádrž Olešná nebo malý okruh po obou březích Ostravice ve Frýdku-Místku.

„Během páté noci běželi jsme jako cvoci,“ uvedl s vtipem Dvořák v ranních hodinách, kdy mu do cíle zbývalo necelých třicet kilometrů. V té době jeho aktuální polohu sledovalo velké množství podporovatelů, kteří mu okamžitě gratulovali. „Velká gratulace k velkému výkonu. Klobouk dolů a teď si to jen pořádně užij a hlavně odpočívej,“ vzkázal mu například Roman Svoboda.

Dvořák se díky svému novému výkonu dotkl všech čtyř hraničních bodů České republiky, vloni totiž běžel z jihu na sever. Na svém kontě má mnoho dalších úspěchů. Do svého bydliště v Třebíči vyrazil například z Prahy, z Lysé Hory, ze Sněžky nebo z Plzně.

Pavel Šťastný

Štěpán Dvořák
Třebíčský vytrvalec úspěšně pokračuje v běhu napříč republikou