V Jeníkově tak nyní vyčkávají na soud, který rozhodne, jestli se jimi bude zabývat, nebo je zamítne jako neopodstatněné. Lhůta je dvacet dnů.

Kdo a proč byl nespokojený, to se podle starostky Martiny Lisové stále neví. "Opravdu k tomu nic bližšího nevíme, kdo by to mohl být. Informace k nám minulý týden dorazila datovou schránkou od soudu," sdělila v pondělí 22. října starostka Lisová.

Ilustrační foto
Tento zloděj se asi nikdy nepoučí. Kvůli drobným krádežím mu zase hrozí vězení

Důvody stížností jsou podle mluvčí Krajského soudu v Brně Evy Angyalossy celkem tři. Prvním je neplatnost voleb kvůli protiprávnímu jednání. Druhým je neplatnost hlasování, kdy došlo k pochybení při hlasování, například tím, že v komisi něco špatně zapsali. Třetím je neplatnost kandidáta, tedy že kandidát nesplňuje povinné podmínky kandidatury. "Na webu se může každý podívat, jak soud rozhodl. Je tam seznam všech stížností i výsledek, jak to dopadlo. Bližší informace ale sdělit nemohu," uvedla Eva Angyalossy. Seznam se dá dohledat na www.justice.cz na stránkách Krajského soudu v Brně.

V Jeníkově zatím nelze svolat ani první zastupitelstvo, zasedání se musí odložit. Volby v městysi ovládlo Sdružení pro Větrný Jeníkov v čele se starostkou Martinou Lisovou. Podařilo se mu získat šest mandátů v devítičlenném zastupitelstvu. Po jednom mandátu pak má Sdružení pro rozvoj Jeníkova, JENÍKOV U NÁS se současným místostarostou Ivo Grubbaurem a Sdružení řadových občanů-nestraníků.

"Máme šest zastupitelů, takže pokud se nebudou konat nové volby, je celkem jasno. Já bych měla dál pokračovat jako starostka. Místostarosta ale bude jiný," doplnila k tomu Lisová s tím, že vše se bude odvíjet až od toho, jak to dopadne se stížnostmi u soudu.

Stejnou situaci nyní řeší také v Třebíči, Jimramově na Žďársku, Útěchovicích a Bořetíně na Pelhřimovsku.

Kapři a amuři uvízli v sobotu v rybářských sítích v Sedlejově u Telče.
V sítích v Sedlejově uvízli kapři i amuři