Informační příručky rozdalo podle zjištění Rovnosti vedení Olympie jako reakci na červencovou tragédii u stejnojmenného centra v německém Mnichově, kde při střelbě zahynulo devět lidí.

Bulletin s instrukcemi zaměstnance překvapil, strach ale nemají. „Podle pokynů máme zákazníky v případě ohrožení zavést do bezpečí. To je ale povinnost ochranky, a ne prodejců. Pravděpodobně bych tedy co nejrychleji utekla," uvedla prodavačka Božena Koláčková, která v Olympii pracuje už patnáct let.

Podobně reagoval také jiný zaměstnanec Šimon Doležel. „Nemůžu stoprocentně říct, že bych návštěvníky ukryl, záleží na situaci," nechal se slyšet.

Vedení centra nechtělo k bulletinu, který má redakce k dispozici, sdělit více podrobností. Bezpečnost návštěvníků je ale podle ředitele Olympie Jana Pazoura priorita. „Provádíme pravidelná školení nájemců a zaměstnanců, včetně nácviků evakuace. Jsme také v úzkém kontaktu s policií," uvedl Pazour.

Stejně jako zaměstnance v nákupním centru poučili zaměstnavatelé po teroristických útocích ve světě i personál Českých drah. „Vyzvali jsme všechny, aby věnovali zvýšenou pozornost opuštěným zavazadlům a předmětům ve stanicích a vlacích. Stejně tak aby spolupracovali se složkami Integrovaného záchranného systému," sdělila mluvčí drah Monika Bezuchová.

Vyškolený personál může podle bezpečnostního experta Josefa Krause v případě ohrožení uklidnit situaci a přispět k záchraně lidí. „Instruovaní zaměstnanci minimálně zabrání chaosu. Ať už při teroristickém útoku, nebo v případě požáru. Vědí, jak postupovat a evakuovat lidi z budovy, což je jednoznačně žádoucí," řekl Kraus.

Podle mluvčí policejního prezidia Ivany Nguyenové nemá policie v tuto chvíli informace o hrozbě teroristického útoku v České republice. „Přesto jsou neustále platná preventivní opatření, jako je dohled v místech, kde se shromažďuje velký počet osob," upozornila.

V jiných obchodních centrech, která redakce oslovila, zatím příručky pro případ teroristického útoku nerozdávají. Přesto třeba zaměstnanci nákupního centra Avion vědí, jak v případě ohrožení postupovat. „Všichni se účastní školení, kde získají potřebné informace. Součástí jsou také krizové situace, jako je střelecký útok," uvedl ředitel Avionu Petr Navrátil.

Naopak například v nákupním centru City Park v Jihlavě jsou na mimořádný stav připravení zejména členové ostrahy. „Organizujeme svá vlastní interní opatření. Také posilujeme kamerové a další bezpečnostní systémy a zlepšujeme vybavení ochranky, aby byla schopna lépe komunikovat v krizových situacích," uvedl manažer centra Aleš Navrátil.

Obdobně jsou na tom v brněnském nákupním centru Královo Pole. „Ostraha ví, jaké kroky v případě nebezpečí učinit. Nájemce obchodů ale zvlášť neinstruujeme," sdělila manažerka centra Jaroslava Kovárníková.

Otázku poučení zaměstnanců pro případ nebezpečí řeší dlouhodobě i velké brněnské instituce. „Naši zaměstnanci absolvují bezpečnostní školení pro případ rizikových situací podle pravidel pro evakuaci. Aktuálně jsme nepřijali žádná nová opatření," informoval mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

V brněnském Mahenově divadle se řídí speciální směrnicí. „Její součástí jsou mimořádné události, mezi které patří i teroristický útok. Po květnovém požáru jsme velmi obezřetní," sdělila referentka bezpečnosti a ochrany zdraví při práci Helena Mičánková.

Markéta WEINLICHOVÁ