Zastupitelé ji totiž v průběhu zasedání odvolali těsnou většinou. Ze sedmi členů pro její odvolání zvedli ruce čtyři zastupitelé. Zbylí tři, včetně ní, se zdrželi.

„Vůbec jsem netušila, že se něco takového chystá. Jsem z toho stále v šoku,“ reagovala na své odvolání bývalá starostka Lenka Maršánová (Sdružení nezávislých kandidátů). Tu ve funkci nahradila stranická kolegyně Lenka Pernová (Sdružení nezávislých kandidátů), která dosud zastávala funkci místostarostky. Novou místostarostkou se stala Klára Novická (Občané Vílanci). Pro obě nově zvolené zvedlo ruku pět ze sedmi zastupitelů.

Maršánová vnímá své odvolání jako podraz. Především ze strany nové starostky Lenky Pernové, která kandidovala za stejné uskupení. Pernová však stejně jako další zastupitelé nebyla delší dobu spokojena s prací bývalé starostky. „Důvodů pro odvolání Lenky Maršánové z postu starostky bylo více. Ať už kvůli neplnění povinností vyplývajících z této funkce, tak kvůli nedostatečnému informování zastupitelů, dlouhodobě špatné komunikaci se zastupiteli a kvůli neschopnosti realizovat usnesení zastupitelstva obce,“ popsala hlavní důvody nová starostka Pernová.

Charitativní Noční běh pro Světlušku 3. května v Jihlavě.
Světelný roj proběhl skrz zoologickou zahradu

S těmito argumenty Maršánová nesouhlasí. „Tyto důvody neshledávám jako dostatečné na mé odvolání. Funkci starostky jsem vykonávala jako neuvolněná, věnovala jsem se tomu každý den, vedla jsem si deník, kde jsem si všechno psala. Ve funkci jsem 2,5 roku, tak mi možná něco trvalo déle, ale to se dá pochopit, když jsem se se vším seznamovala,“ vysvětlila Maršánová. Ta je v zastupitelstvu už třetí volební období. Předtím byla dvakrát jako zastupitelka, v roce 2014 byla zvolena starostkou.

Nyní si není jistá tím, zda chce za této situace dále v zastupitelstvu setrvávat. „Musím si všechno promyslet. Zvažuji, že se informuji o tom, zda mé odvolání proběhlo dle regulí,“ dodala Maršánová.

Nové vedení obce nechce situaci příliš komentovat. O změně se prý ale rozhodli v zájmu obce. Podle nich Maršánová dělala některé kroky svévolně, aniž by se o nich se zastupiteli předem dohodla. „Měli jsme obavy, aby počínáním Lenky Maršánové nebyla obec vystavena případnému správnímu řízení, přestupku či deliktu, a s tím spojenými sankcemi,“ poznamenala závěrem Pernová.