„Stačí devětkrát zatočit klikou a pomocí tlačítka si navolit požadovaného autora. Prostě takový jukebox,“ vysvětluje, jak funguje takzvaný Poesiomat Ondřej Kobza, český tvůrce městských projektů pro veřejnost a jak teď sám říká také „trošku bývalý“ kavárník.

Z humpoleckého Poesiomatu proudí převážně básně, ale i krátké úvahy, próza či specifické zvuky. „Humpolec má v sobě nesmírné bohatství. Humpolcem prošla řada osobností, které jsou dost významné nejen pro Vysočinu, ale i pro celou českou kulturu. To je Ivan Martin Jirous a jeho sestra Zorka, Bohumil Vít Tajovský, Zábranovi, Jan Zrzavý či Zdeněk Matěj Kuděj. Řada tvůrců po sobě zanechala nějaké písemné svědectví, básně, memoáry. A střed těch textů je Humpolec,“ přibližuje, co v sobě ocelová roura ukrývá dramaturg Poesiomatu v Humpolci a spisovatel Miloš Doležal.

Mluvící roura, která je také v Praze, Brně, ale i New Yorku, či Berlíně, je tak od čtvrtečního poledne k dispozici také Humpoleckým a návštěvníkům města. „Moc jsem se nepídila po tom, o co jde, ale hned mě to zaujalo, tak jsem se přišla podívat. Je to určitě fajn, že tu něco takového máme. Je to i takový kulturní prvek, bonus, který sem třeba přiláká další návštěvníky,“ pochvaluje si originální výtvor Marcela Němcová.

Novoměstský horolezec Radek Jaroš.
Král velehor Radek Jaroš vstoupil do Rekordmanské síně slávy

Iniciátorem nápadu zařadit město Humpolec s Poesiomatem po bok světových i českých metropolí je humpolecký starosta Karel Kratochvíl. „Zájem oživovat veřejné prostory v našem městě, zejména pak právě Horní náměstí, a výročí významných osobností literatury spjatých s Humpolcem se propojily a daly vzniknout myšlence spolupráce s Ondřejem Kobzou a instalaci Poesimatu. Jsem přesvědčený, že jde zároveň o důstojnou i velmi atraktivní upoutávku na poezii či literaturu vůbec, která má navíc v Humpolci své místo," říká Karel Kratochvíl.

Čtvrteční odhalení humpolecké hrací skříňky oživil svým vystoupením český hudebník, literát a člen kapely The Plastic People of the Universe Vratislav Brabenec. Ten je s dílem spjatý díky básníku Ivanu Martinu Jirousovi, který byl právě manažerem zmíněné rockové skupiny.

Podle slov Ondřeje Kobzy u nás plánují rozmístit celkem asi třicet hlásných rour. „Na Vysočině budou další Poesiomaty zřejmě v Třebíči nebo v Lipnice nad Sázavou,“ přemítá Kobza, který je také autorem projektů Piána na ulici, Café v lese, Prostřený most a mimo jiné i Šachy na ulici.