„Zatímco první ročník si loni nenechalo ujít asi dvě stě aktivních sportovců, letos je jich něco málo přes stovku. Chápeme, že stoupat pouze na Javořici časem omrzí. Příští rok se tedy bude vedle Javořice zdolávat ještě Čeřínek, Křemešník a Lísek u Počátek. Lidé tak mohou zvládnout všechna tato místa najednou, nebo si to mohou různě nakombinovat,“ vysvětlil Pavel Komín, jeden z organizátorů akce.

Další novinkou je rozdělení závodu na jednotlivé etapy, kdy se bude sledovat počet výstupů například v rámci jednoho týdne. To mohou ocenit například ti, kteří přijedou na Vysočinu na dovolenou a budou si chtít pořádně zasportovat. Speciální sekci budou mít závodníci na elektrokolech, organizátoři čekají, že nápad osloví zejména starší sportovce.

„Rádi bychom navázali spolupráci s restauračními zařízeními, která se nacházejí na vrcholech nebo v jejich bezprostředním okolí. Účastníci závodu by k občerstvení, které si tam zakoupí, dostali malý benefit,“ doplnil Komín.

Nemocnice Jihlava.
Nemocnice budou mít jednotný informační systém

Jak jsou na tom, budou účastníci opět sledovat na webu. Současný ročník je dostupný na webu www.javorice365.cz, pro ten příští se chystají webové stránky www.nakopce365.cz. Loňský premiérový ročník vyhrál Libor Trkola z Počátek, aktuálně figuruje mezi čtyřmi nejlepšími. Do konce závodu zbývá ještě něco kolem měsíce a půl. Jak to dopadlo, se lidé dozvědí na Nový rok na slavnostním vyhlášení v Počátkách, a také na webu.

Celoroční závod Javořice 365 si v roce 2016 vymyslel sportovní oddíl VHT Počátky, inspiraci našel v obdobném závodu na Lysé hoře, pyšnícím se dlouhou tradicí.