Z kdysi vyhlášeného podniku zbyly obvodové zdi na spadnutí a hromady sutin, místo není úplně bezpečné. Podle vyjádření starosty Romana Fabeše lidé z radnice nového majitele, společnost Fuertes Development, před zhruba čtrnácti dny urgovala, aby začala situaci řešit, od té doby se ale nic nedělo. Nyní společnost slíbila, že během několika dnů sjedná nápravu, přijedou stavební stroje a začnou sutiny postupně odvážet.

Muzeum autíček na Zámku v Přísece vystavuje modely prezidentských vozů.
Muzeum autíček je přístupné zdarma

„Na chodníku u bývalého Růžku se už od léta nedá prakticky projít, kdo nechce riskovat, raději to obejde kolem dokola. Sutiny ve vchodu blokovaly provizorní dveře, jenže ty nápor nevydržely. Tak se to dalo do pohybu a pomalu se sune směrem na blízkou silnici. Na ruinu navíc není vůbec hezký pohled,“ vyjádřila se Jana Karpíšková, která bydlí nedaleko.

Její slova potvrzuje i Dagmar Svodová z iniciativy Nechte Růžek Žít, která se spolu s ostatními snažila budovu prvního telčského hotelu zachránit. „To, jak vypadá budova bývalého Hotelu U Nádraží, nás velmi mrzí. Věnovali jsme hodně času a úsilí tomu, aby to takto nedopadlo. Zabývali jsme se demoličním výměrem, který podle nás nebyl úplně v pořádku. Bohužel nastal ten nejhorší možný scénář,“ uvedla Svobodová s tím, že celá kauza je varováním pro další snahy o bourání podobných cenných staveb.

Ruiny začnou brzy mizet. Dodavatelská firma investora bude od pondělí 15. října na pozemek se sutinami navážet techniku a od úterý 16. října začne probíhat jejich samotná postupná likvidace. Výsledkem by měl prázdný pozemek ohraničený do výšky přibližně 1,5 až 2 metrů původní obvodovou zdí budovy a oplocením tak, aby na pozemek nebyl i nadále volný přístup. Potvrdil to jednatel Fuertes Development Zdeněk Přichystal. Důvodem, proč se už dávno nezačalo s odstraněním toho, co zbylo po historické budově, je jednak nedostatek strojů, jednak bouřlivé reakce veřejnosti na bourání Růžku.

„Bývalý majitel demolici provedl tak, jak ji provedl. My jsme to koupili s tím, že místo vyčistíme. Máme v republice asi padesát staveb, momentálně pracujeme jinde. Vyčkávali jsme také kvůli té hysterii, co se podařilo v Telči vyvolat. Chtěli jsme, aby se situace uklidnila, dali jsme tomu čas,“ vysvětlil Přichystal. Na dotaz, zda mu nepřijdou ruiny hned u kruhového objezdu nebezpečné, odpověděl, že ne.

Monkey Business
Maximum Power! Monkey Business míří do Soulu a bude to síla

Kauza bourání historicky cenné budovy hýbala Telčí celý minulý rok. Lidé protestovali, sepisovali petice. Bývalý majitel však neměl žádný oficiální důvod, proč nechat stavbu stát. Už na konci loňského roku zmizela střecha a to dokonalo zkázu celého objektu.

Nepomohla ani snaha o zpamátnění Růžku, ministerstvo kultury této žádosti od iniciativy Nechte Růžek Žít nevyhovělo. Demolici tak už nezabránilo vůbec nic. Bývalý majitel nyní pobývá převážně v zahraničí. „Budova se nedala zachránit. Zvenku možná vypadala dobře, ale vevnitř už byla hodně zdevastovaná a vybydlená. Bylo vidět, že o ni nikdo nepečoval,“ popsal Přichystal.

To si ale nemyslí Dagmar Svobodová, která spolu s dalšími aktivisty se snažila o záchranu budovy. „Všechny naše kroky směřovaly k možné dohodě a snaze nalézt takového investora, který by měl zájem budovu zachovat a využívat. Bohužel všechny dosavadní činnosti vypovídají o nezájmu dotčených subjektů nejen o samotnou budovu, ale vlastně i o celkový ráz této části města,“ zmínila Svobodová.

V místě po hotelu se podle čerstvých informací plánuje polyfunkční centrum s menším obchodem, parkovištěm a prodejnou nadnárodního obchodního řetězce. Investor nyní chystá projekt.

Imatrikulace na Vysoké škole polytechnické Jihlava.
OBRAZEM: Vysokoškoláci se slavnostně uvedli

Fotogalerie je z bourání.