Cena města má být udělována za významné zásluhy, hlavně v oblastech kultury, sportu, vzdělávání či vědy, ale i za činy spojené s osobním hrdinstvím, třeba za záchranu života. „Jejím smyslem je poděkovat za konkrétní zásluhy nebo čin oceněného," řekl místostarosta Žďáru Josef Klement. Laureát dostává pamětí list a plaketu. „Nemám favorita a ani ho nemohu mít, protože jsem předseda výboru pro udělování cen, který nominace posuzuje," podotkl žďárský radní Zdeněk Kulhánek.

O tom, kdo by se mohl stát dalším nositelem ocenění města, zatím neuvažoval ani radní Martin Mrkos. „Ještě jsem o tom nepřemýšlel, ale myslím si, že by ani nebylo vhodné říkat jméno, protože by to mohlo vyvolat nějaká očekávání," uvedl Mrkos.

Sdílnější byli naopak někteří oslovení obyvatelé Žďáru. „Napadá mě třeba ocenění in memoriam pro fotografa Viléma Frendla, protože díky němu má Žďár rozsáhlou fotodokumentaci většiny minulého století. Také bych třeba uvažoval o Josefu Kosinkovi, který byl rovněž známou osobností a Žďáru jeho dcera odkázala jeho rozsáhlou sbírku obrazů," vyjádřil se Petr Trávníček.

Podle muzejníka ze žďárského muzea Stanislava Mikuleho by si ocenění in memoriam zasloužila někdejší žďárská učitelka Ludmila Swetová. „Byla v komisi rehabilitovaných učitelů pronásledovaných komunistickým režimem a myslím si, že její zásluhy jsou pozapomenuté," řekl Mikule. Někteří zmínili i žijící lidi. „Třeba Josef Chromý, podnikatel z Tasmánie. Dostal čestné občanství a město propaguje i svým vínem," řekla Jana Nová ze Žďáru. Cena bude udělena při Dni Žďáru 10. června.