„Uvidíme, jaký o ně bude zájem. Osobně si myslím, že se to povedlo a že síťovka je pěkným, a navíc praktickým dárkem ze Žďáru," uvedl žďárský starosta Zdeněk Navrátil. Výroby se ujala soukromá firma, která před časem „oprášila" výrobu produktu s obchodním názvem Česká síťovka. „Udělali pro nás speciální edici s logem Žďáru a textem," doplnil starosta.

Vavřín Krčil (1895 1968), jenž ve Žďáře oblíbenou tašku-síťovku vynalezl, pak síťovky vyvážel do celého světa. Vynález si ale nenechal patentovat, takže později se tyto tašky začaly vyrábět i v zahraničí. „Tradici síťování bude ve Žďáře připomínat také socha muže se síťovkou a informační deska, které budou umístěny na spodní části náměstí Republiky po jeho rekonstrukci," řekl žďárský místostarosta Josef Klement.

Na rekonstrukci má radnice v rozpočtu vyčleněno dvanáct milionů korun, dodavatelská firma ji provede za 7,75 milionu korun bez DPH. Samotná socha „síťovkového muže" má podle slov starosty stát kolem 200 tisíc korun bez daně.

Firma by měla po dokončení archeologického výzkumu na náměstí nastoupit zřejmě přespříští týden. „Podle posledních informací by mělo jít o 11. června," dodal Navrátil s tím, že stavení práce budou provedeny za 67 dnů.