Problémy s dodavatelem se táhly už od začátku jeho spolupráce s městem, která fakticky začala v loňské sezoně. Za neplnění závazků vyplývajících ze smlouvy loni třikrát dostal desetitisícovou pokutu. „Nemůžeme slevovat z toho, aby sečení probíhalo v dohodnutém termínu a kvalitě, kterou občané požadují,“ vyjádřil se žďárský starosta Zdeněk Navrátil.

Varianty k vyřešení problémů se městu nabízely tři. Buď smlouvu vypovědět, odstoupit od ní, anebo se s dodavatelem dohodnout. Došlo na dohodu. „Díky dohodě se tak předešlo případným sporům, což by mohlo znamenat další prodlení a nejistotu při plnění zakázky,“ uvedl místostarosta Žďáru Josef Klement s tím, že město se s firmou domluvilo na zajištění sečí pouze v částech Žďáru, na něž by měla kapacitně stačit.

Obec Heřmanov je jednou z dvaadvaceti vesnic z devíti států, které se utkají o Evropskou cenu obnovy vesnice.
Heřmanov bojuje o evropskou cenu, přijeli komisaři

Společnost GFP servise se k dané problematice blíže vyjadřovat nehodlá. „Píšete bludy a nesmysly, a jaké budeme sekat plochy, to si můžete zjistit na městském úřadě. My žádné informace neposkytujeme,“ zareagoval na otázku ohledně další činnosti firmy ve Žďáře jednatel společnost GFP service Igor Kotzmann.

O další zelené plochy se zatím postarají firmy, jež město oslovilo, část prací zajistí město prostřednictvím příspěvkové organizace Sportis či technické správy budov. „Předpokládáme, že tyto kroky povedou k poměrně rychlému narovnání situace ve všech lokalitách, takže v rozmezí dvou až třech týdnů bude situace odpovídat harmonogramu péče,“ řekl starosta Navrátil.

Nového dodavatele chce žďárská radnice vybrat co nejdříve. „Vzhledem ke lhůtám veřejné zakázky však nelze předpokládat, že by do terénu nastoupil dříve než na podzim či na začátku příštího roku,“ upřesnil Josef Klement.

Podmínky v nové smlouvě na dlouhodobého dodavatele sečení žďárských trávníků budou koncipovány poněkud odlišně než v předešlé. „Cena nebude jediným hodnotícím faktorem. Musíme si například pohlídat, aby firma měla v zaměstnaneckém poměru dostatek lidí, ne jen prostřednictvím subdodavatelů, a důležité budou i reference. Také by ve smlouvě měla být možnost přiobjednat si někoho na výpomoc, když firma nestíhá, a případně také vyčlenit některé plochy, například okolí veřejných budov, pod údržbu města,“ nastínil Zdeněk Navrátil.

Firma GFP service v roce 2016 zvítězila ve výběrovém řízení v nadlimitní zakázce na dodavatele sečení městské zeleně, splnila všechny podmínky a nabídla až o polovinu nižší ceny, než byly u předchozího dodavatele. Podle tvrzení radnice tak za tu dobu došlo k úspoře téměř sedm milionů korun, avšak na úkor kvality, neboť firma nemá kapacity na to, aby zvládala opakovaně sekat celé město, kde trávníky zabírají asi 125 hektarů.

Most přes řeku Balinku v Třebíčské ulici šel k zemi, stavbaři vybudují nové přemostění.
Starý most se poroučel do řeky o den dřív, do poloviny listopadu ho nahradí nový