„Jednak si už budeme participativní rozpočet zajišťovat bez pomoci agentury, také se změní výše maximální částky na realizaci jednoho projektu. Letos je to 150 tisíc, pro příští rok počítáme s 300 tisíci,“ informoval starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil s tím, že některé návrhy jsou finančně náročnější.

Novinkou také bude dřívější hlasování o tom, co se za peníze z participativního rozpočtu udělá. Loni k němu došlo až v listopadu, letos by už touto dobou mělo být jasno, kterým záměrům dala pro příští rok veřejnost zelenou.

První dva projekty, které si lidé odhlasovali v pilotním projektu participativního rozpočtu pro letošní rok, se týkají Farských humen. Jde o úpravu ploch po pokácených topolech a druhým veřejností podpořeným záměrem je oplocení objektu bývalé vodárny u Sázavy, kterou využívají skauti.

„Co se týče oplocení, máme šanci ho spojit s rekonstrukcí vodárny, na kterou je možné získat dotaci. S předkladateli záměru do participativního rozpočtu jsme se proto domluvili, že plot zařadíme do projektu rekonstrukce, a pokud bychom se žádostí o dotaci neuspěli, zrealizovali bychom sami jen plot,“ řekl Navrátil.

Dalším z vybraných záměrů je úprava vstupu do úvozu v lokalitě Klafar. „Běží soutěž na projektanta, s realizací počítáme v říjnu,“ sdělil starosta. Nejdříve se lidé ve Žďáře dočkají obnovy pítka v atriu za náměstím Republiky. „Návrhy máme, termín realizace je v prvním pololetí,“ poznamenal žďárský místostarosta Josef Klement.