Ten žil v posledních letech v dřevěném srubu na vodě v lesích u Hodic na Jihlavsku. Před dvěma lety v září mu dokonce srub vyhořel. Letos v létě se za Bočkem vydali novináři Sabina Slonková a Jiří Kubík, aby popsali příběh, jak se Andreji Babišovi a jeho Agrofertu podařilo ovládnout jednu z největších potravinářských firem v zemi.

Jan Boček řídil Kostelecké uzeniny od roku 1990. V roce 2004 se otvíral nový závod, na který si firma musela vzít velký úvěr. Už tehdy měla Babišova firma v Kosteleckých uzeninách třetinový podíl. Ale chtěla víc. Pomocí jí v tom měla spřátelená banka, která řekla, že firma musí mít jediného majitele. Tím se stal babišův Agrofert. Tou bankou byla Citibank, která uvěruje právě Agrofert. Boček společně s dalšími manažery tehdy stanuli i před soudem a byli obviněni z tunelování firmy. Boček tehdy skončil v nemocnici s infarktem.

Ilustrační foto.
Města a obce prozáří vánoční výzdoba. Termíny zahájení mají různé

Soudy potom manažery osvobodily, ale pochybné nálepky už se Boček nezbavil. I proto se stáhl do ústraní na svou chatu v lesích. Netajil se tím, že jeho velkým přítelem byl současný prezident Miloš Zeman. Ten ho také pravidelně každý rok navštěvoval.

Podle serveru Neovlivní.cz, za kterým stojí právě novinářka Sabina Slonková, Bočka zradilo srdce. Bylo mu 69 let.