Zemřel v sobotu v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Byl nejen scénáristou a spisovatelem, ale také publicistou, muzikologem a pedagogem.

Zdeněk Mahler, prasynovec skladatele Gustava Mahlera, se narodil 7. prosince roku 1928 v Batelově. Z Vysočiny se s rodiči brzy přestěhoval do Prahy, kde získal doktorát na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Poté krátce pracoval v Československém rozhlasu a na ministerstvu školství. Později se stal dokonce dramaturgem pražské Laterny magiky a podílel se na její výstavě Expo 58 v Bruselu. Od roku 1960 až do své smrti pracoval na volné noze.

Utkání 21. kola první fotbalové ligy: FC Vysočina Jihlava - FK Jablonec, 17. března v Jihlavě.
Jihlavskou vítěznou šňůru razantně utnul dominující Jablonec

Napsal desítky knih. Jako spisovatel se věnoval například nejen svému prastrýci, ale i dalším hudebním skladatelům – Mozart, Smetana a Dvořák. Byl autorem televizních a filmových scénářů - Svatba jako řemen, Nebeští jezdci, Mí pražané mi rozumějí a Lidice. Psal i divadelní hry.

Za trvalý přínos české kultuře obdržel v roce 2003 medaili Artis Bohemiae Amicis. V roce 2011 získal cenu Unie českých spisovatelů. Prezident Miloš Zeman ho 28. října 2013 vyznamenal medailí Za zásluhy.