Letošním tématem výstavy jsou lilie. „Téma se každoročně střídá střídá s mečíky,“ říká Marie Froňková. Výstava květin je rozmístěna po celém areálu zámku. Návštěvníci si tak prohlédnou krásně naaranžované květiny a zároveň interiéry renesančního zámku Žirovnice.

Vystavované květiny poskytují pěstitelé, kteří je pěstují ve volném čase. Přípravy letošní výstavy zkomplikovalo počasí. „Některým vystavovatelům květiny zničily kroupy. A našim slovenským vystavovatelům květiny letos již odkvetly kvůli teplému jaru. Ze Slovenska tak letos bohužel nikdo nepřijel,“ prozrazuje Karel Pokorný, který je předsedou spolku Základní organizace českého zahrádkářského svazu.

Retro závod automobilů v Telči.
Retro závod automobilů v Telči: nablýskané kapoty i přehlídka dobových kostýmů

Květiny je možné si kromě prohlížení také zakoupit v připraveném obchůdku. „Ohlasy na letošní výstavu jsou velice pozitivní, lidé chválí především to, jak je expozice rozmístěna po celém zámku,“ říká Barbora Zadražilová, která květiny prodává.

Lidé si musí zase zvyknout

Prodej rostlin jde letos prý velmi dobře. „Lidé kupují opravdu hodně,“ má radost Zadražilová. Návštěvnost je dle ní letos bohužel poněkud nižší, než tomu bylo například před třemi lety.

Na vině může být pandemie koronaviru a skutečnost, že lidé si odvykli tyto akce navštěvovat. „Kovid také jeden rok omezil, lidé si ještě musí zvyknout,“ doplňuje Froňková.

Mrákotínská neckyáda.
V Mrákotíně plul záchod i medvěd: rybník Řibřid rozčeřila neckyáda. Podívejte se

Aranžování květin na výstavu mají na starost jejich pěstitelé. Dekorativní aranžmá doplňující výstavu poté připravuje Eva Písařová, Radka Babická, Vlaďka Pelkutová a Pavel Komárek. Ten má na starost poslední část výstavy na špýcharu, zde se nenachází lilie, ale denivky. „Květ denivky vydrží pouze jeden den, poté vykvete z jiného poupěte další,“ říká Komárek a doplňuje, že se denivky v poslední době těší velké popularitě.

Výstava Zahrada Vysočiny se koná každá rok. V zámeckém areálu ji lidé mohou obdivovat od roku 1981. „Dříve byly výstavy ročně dvě, s přibývajícím věkem však už organizujeme pouze tuto letní. Jinak byla ještě podzimní, kde šlo především o zeleninu,“ vysvětluje Pokorný. Výstava potrvá do pondělí 11. července.