Z volebních okrsků svým způsobem vyniká ves Nimpšov. Má totiž několik nej. Zřejmě nejméně obyvatel na Třebíčsku, podle statistiků jich tu žije jen 58. Je to také obec s nejmenším katastrálním územím na Vysočině – 98 hektarů tomu odpovídá. A patří mezi nejmladší vesnice, vznikl teprve v roce 1785.

I v Nimpšově půjdou lidé volit nového prezidenta. „Volební místnost máme v objektu, kde je zároveň obecní úřad a kulturní dům. Už máme všechno nachystané, jen přinesu ubrusy, obálky a zápisy,“ prozradila v polovině tohoto týdne starostka Božena Novotná.

Lenka Dusilová
Víkend začne koncertem Lenky Dusilové v Třebíči

Čtyřčlenná komise moc práce mít nebude, voličů je málo. „Podle zkušenosti z několikerých předchozích hlasování vím, že odvoleno bude tak do patnácti hodin, jeden člověk přijde kolem šesté a nejspíš bude hotovo. Kdo by tam chodil večer, že,“ podotkla Novotná.

Hodiny, které bude muset komise povinně prosedět ve volební místnosti, prý vyplní třeba četbou nebo si členky budou zase předávat oblíbené recepty. Občerstvení si dřív kupovaly samy tak, aby se trefily do zákonem určené částky. Teď ho zajišťuje pro několik volebních místností v okolí restaurace z blízkých Nových Syrovic. „Na člena komise je určeno stravné 78 korun na den. Dovezou se nejspíš kastrůlky a bude to vyřešené,“ přiblížila starostka.

Minule tu výrazně uspěl Miloš Zeman. Volbu si v Nimpšově nenechaly ujít tři čtvrtiny oprávněných voličů a z nich 34 dalo hlas právě jemu. Získal tak přes 89 procent.

Jedním z okrsků, kde se bude čekat déle na výsledky, bude jistě Lesní Jakubov. Víska má ve svém katastru Věznici Rapotice a už okolo 530 odsouzených mužů ohlásilo zájem vhodit svůj hlas do urny.

„Samotných voličů přímo ze vsi je jen něco okolo sedmdesáti,“ podotkl tamní starosta Martin Bochníček.

Ilustrační foto.
Napadl řidiče autobusu a pak sprostě vynadal strážníkům