„Těhotenství i porod proběhly bez komplikací a Jiřík přišel na svět naprosto v pořádku. Když nám druhý den lékaři oznámili, že má Jiřík atrézii jícnu, tedy slepě ukončený jícen ústící do průdušnice, byli jsme v šoku. Ještě ten den syna převezli na dětskou chirurgii do Fakultní nemocnice Motol, kde podstoupil svou první operaci,“ vzpomíná paní Martina, chlapcova maminka.

Operace nejen, že potvrdila atrézii jícnu, ale ještě k tomu odhalila rozštěp průdušnice a další komplikace v oblasti nosu. Proto chlapci lékaři zavedli sondu s výživou do žaludku, zaintubovali ho a během 14 dnů přidali ještě tracheostomickou kanylu (přímý vstup do průdušnice umožňující dýchání), aby mu zprůchodnili dýchací cesty.

Ilustrační snímek
Zákeřný strašák. Syndrom náhlého úmrtí kojence si vyžádal další život

„Před zákrokem s námi hovořil chirurg, aby s námi projednal všechna možná rizika. Byl to pro nás ten nejtěžší rozhovor v životě. Pan doktor nám sdělil, že existuje určité nebezpečí, že Jiřík operaci nepřežije, ale že zároveň za stávajících okolností není možné nic nepodniknout,“ popisuje paní Martina. „Připravovali jsme se manželem na nejhorší. Samozřejmě jsme ale také nepřestávali doufat, že vše dopadne dobře,“ dodává.

Z nemocnice je domů propustili, když bylo Jiříkovi devět měsíců. Další plánovanou operací byla náhrada jícnu žaludkem. I tento zákrok byl náročný a nesl s sebou jisté nebezpečí. „Naštěstí jsou lékaři v Motole úžasní profesionálové a zákrok dopadl, jak nejlépe mohl,“ říká maminka. Bohužel to ale zdaleka nebyla Jiříkova poslední operace.

Poškození mozku 

Když mu bylo něco málo přes rok, při jedné z kontrol lékaři zjistili, že následkem všech operací u něj došlo k poškození mozku. Nevstřebával se mu mozkomíšní mok, a proto mu musel být voperován tzv. shunt – hadička, která nadbytečnou tekutinu odvádí do dutiny břišní. Nyní má tedy Jiřík tracheostomii – kanylku umožňující lepší dýchání, jejunostomii – výživovou sondu zavedenou do střeva a zmiňovaný shunt.

„Péče o stomie je náročná. Kromě toho se Jiříkovi snažíme zajistit intenzivní rehabilitační plán, který zahrnuje fyzioterapii, ergoterapii a hipoterapii. Navštěvuje i logopeda, s nímž se učí znakovat,“ popisuje paní Martina pravidelnou péči o syna a dodává, že vše komplikoval i covid-19, kvůli němuž musely být zrušeny některé prohlídky a především hipoterapie, kterou chlapec miluje.

Tříletá Nina z Plzně, která bojuje s leukémií, se svými blízkými.
Těžký boj holčičky s leukémií. Hadičky jí vadily, vytrhávala si je

Rodině už čtyři roky pomáhá nadace Dobrý anděl. „Velice všem Dobrým andělům děkujeme! Tato pomoc nám umožnuje koupit Jiříkovi zdravotní materiál, rehabilitační pomůcky, zkrátka vše, co potřebuje a pomáhá mu k rozvoji. Díky podpoře udělal Jiřík veliké pokroky, jak pohybové, tak v komunikaci,“ dodává vděčně matka.

Pomoci můžete i vy
Pokud se chcete stát Dobrým andělem i vy a chtěli byste pomáhat rodinám, které se kvůli vážné nemoci dostaly do tíživé životní situace, stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, zvolit si libovolnou částkou a nastavit trvalý příkaz. Nadace Dobrý anděl odevzdá rodinám vaše příspěvky do posledního haléře.