Česko se připravuje na černý scénář: pokud nezaberou zavedená opatření, nakazí se do půlky dubna až 15 tisíc lidí. Desetina z nich skončí na jednotce intenzivní péče, osm procent nepřežije bez umělé plicní ventilace.

Ministr vnitra Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula
Opatření proti koronaviru se prodlužují. Rozpočet dosáhne schodku 200 miliard

Plicní ventilace.Zdroj: DeníkMinisterstvo zdravotnictví už proto sčítá „zásoby“ těchto přístrojů. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky se jich v tuzemsku najde celkem 3529. Nacházejí se ve 135 nemocnicích. Nejlépe vybavená je Praha, za ní následuje Jihomoravský kraj a severní Morava.

To ale není všechno. „Kromě těchto dlouhodobých ventilací, které budou nemocnice potřebovat nejvíce, jsou tady ještě i další možnosti. Jde třeba o takzvané převozové ventilátory, které mají hlavně záchranky. Tyto ventilace slouží především k přemisťování pacientů z terénu do nemocnice,“ říká Martin Mayer – specialista na biomedicínské inženýrství a člen přístrojové komise ministerstva zdravotnictví.

V případě nejvyšší nouze podle něj mohou zdravotníci sáhnout i po narkotizačních ventilátorech, které stojí na operačních sálech. To jsou přístroje, které se používají při běžných výkonech. „Protože se ale nyní plánované operace odkládají, mohly by se v nouzovém režimu nasadit,“ doplňuje Martin Mayer.

Policisté a vojáci střeží hraniční přechod v Malé Úpě.
Vláda přitvrdila: Pendleři si budou muset vybrat mezi prací a rodinou

Pro akutní pacienty s koronavirem by se tak okamžitě našlo zhruba 2900 přístrojů, vypočítává expert.

Přibude 400 kusů

Kromě toho stát plánuje nakoupit další kusy. „Objednali jsme jich čtyři sta,“ řekl už v pátek Deníku šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Doplnil, že jeden přístroj vyjde na zhruba 600 tisíc korun. Podle Martina Mayera ale může cenu přístrojů navýšit zvýšená poptávka, a to zhruba o pětinu. "Výhodou  naštěstí je, že v současné době není třeba využít zákona o zadávání veřejných zakázek a ventilátory by mohly být v Česku brzy," říká.

Češi prožívají novou situaci. Jídlo uvnitř restaurace nedostanou.
Češi v akci: ušili roušky, teď se lidé vrhli na pomoc kadeřnicím či hospůdkám

Stát podle Prymuly zvažuje také nákup technologie pro mimotělní oběh. Jde o zařízení, díky kterému lékaři uleví pacientovi tím, že začnou jeho krev okysličovat mimo tělo. Plíce tak mají čas na uzdravení.

Aby měl přístroje v krizovém režimu kdo obsluhovat, chystá se vedení rezortu také proškolit část sester. "Kolik jich bude, rozhodne klinický tým složený z anesteziologů, který to bude řešit," řekl dál Prymula.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník