Když budete postupovat podle rad našich odborníků, uvidíte, že příprava zdravého jídla je naprostá hračka. Kromě toho, že v kuchyni nemusíte strávit dlouhé hodiny, budete se také cítit mnohem zdravěji a lehčeji.
-
Vybírejte libové maso – místo vepřového bůčku nebo krkovice kýtu či panenku, místo hovězího předního hovězí zadní, z kuřete či krůty si vezměte prso a tučnější stehna a křídla nechte ostatním členům rodiny. Během přípravy odstraňte z masa viditelný tuk a popřípadě i kůži.
-
Šetřete s tukem – tuk není vhodné zcela vylučovat, ale jeho množství v klasických receptech bývá zbytečně velké, můžete proto bez obav ubírat. Pokud máte kvalitní nádobí, pro přípravu pokrmů stačí jedna či dvě lžíce oleje.
-
Místo smažení pečte v troubě – můžete v ní připravit karbanátky, řízky, hranolky a další pokrmy. Pokud budete přece jenom občas smažit, odsajte přebytečný tuk ubrouskem.
-
Pozor na tučné dresinky – jste-li milovníky majonézových dresinků, zkuste část majonézy nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
-
Sledujte tučnost mléčných výrobků – máte-li rádi klasické omáčky, místo 33% smetany použijte 12% nebo ji zkombinujte s mlékem. Případně můžete tučnější smetanu přidat zbytku rodiny poté, co si odeberete svou porci.
-
Omáčky zahušťujte rozmixovanou zeleninou, bramborou nebo rozemletými ovesnými vločkami, ale ani trošku klasické mouky v omáčce není problém.
-
Každé jídlo doplňte zeleninou. Pokud se jedná o sladké jídlo, doplňte ho přiměřeným množstvím ovoce.
-
Používejte méně cukru – ve sladkých receptech můžete množství snížit na polovinu. Zbytek rodiny si může sladkou buchtu posypat cukrem až na talíři.
-
Každé jídlo by mělo obsahovat zdroj bílkovin, aby vás lépe nasytilo (maso, vejce, tofu, u sladkých jídel např. tvrdý tvaroh).
- Hlídejte velikost porce a dodržujte pravidlo zdravého talíře (půl talíře zeleniny, čtvrt talíře příloha a čtvrt talíře maso nebo jiný zdroj bílkovin).
Díky tomuto pravidlu lze udělat například i z vepřa-knedla-zela vyvážený oběd vhodný do jídelníčku hubnoucí osoby. Součástí zdravého talíře by ale neměly být smažené pokrmy.
TIP: Inspiraci na spoustu zdravých a chutných receptů najdete na www.stobklub.cz.
Přijďte se v rámci Světového dne obezity začátkem března poradit s odborníky STOBu nebo si zdarma nechat změřit složení těla. Více informací o akci na www.stob.cz.