Účinky jitrocele:

| Video: Youtube

Většina lidí jitrocel pozná a řada z nich se ho snaží na své zahrádce vyhubit. Jitrocel je však bylina s mnoha úžasnými zdravotními účinky. Rozhodně se vyplatí ji neničit, ale naopak ji využít na čaj, sirup nebo ji rozmixovat do smoothie.

Jitrocel kopinatý je na první pohled obyčejná rostlina. Co se týká výskytu, není vzácná – snadno ji najdete na polích, loukách či okrajích cest, v parcích, na trávníku i na své zahradě.

Má sytě zelené dlouhé žebrované listy vyrůstající v růžici a směřující vzhůru. Z růžice kopinatých listů vyrůstá několik pětihranných stvolů, které mají na vrcholu klásek.


Nahrává se anketa ...

Tato bylina se používá už po tisíce let, léčila nemoci v tradiční perské medicíně stejně jako v dávném evropském bylinkářství. Pro některé severní národy se stal jitrocel dokonce posvátnou rostlinou.

Lidé využívali schopnosti jitrocele léčit onemocnění kůže, dýchacích orgánů, trávicího ústrojí, rozmnožovacích orgánů a krevního oběhu, používali jej však také k úlevě od bolesti a proti infekcím.

V 11. století byl ve staroanglickém spise Lacnunga pojednávajícím o medicíně, modlitbách a přírodní magii jitrocel zařazen mezi devět nejúčinnějších léčivých bylin. Vedle pozitivního vlivu na zdraví se jitroceli připisovala i schopnost obrany proti zlým duchům. Léčivé účinky jitrocele se využívají dodnes.

Blahodárné látky v jitrocelu

Jitrocel obsahuje iridoidy, které mu dodávají protizánětlivé účinky. Kromě toho jsou jeho listy složeny ze slizů, tříslovin, flavonoidů, tedy antioxidantů bojujících proti stárnutí, ale také aromatických sloučenin kumarinů, které v rostlinách fungují jako ochranné látky proti hmyzu.

Rostlina obsahuje také řadu minerálních látek, jako vápník, železo, hořčík, draslík a selen, i vitaminy A, B, C a K.

Bylina se pro své zklidňující vlastnosti používá při laryngitidách, bronchitidě i suchém a dráždivém kašli. „Pozitivní poměr přínosů a rizik umožňuje doporučit jitrocel u středně těžkého chronického dráždivého kašle také u dětí,“ uvádí studie s názvem Jitrocel kopinatý: protizánětlivé působení při infekcích horních cest dýchacích.

Jitrocel pomáhá zmírnit příznaky senné rýmy a mírného astmatu. Má se za to, že čaj z jitrocele posiluje a obnovuje plicní tkáň těžkých kuřáků,“ uvádí bylinkářský web The District Herbalist. 

Využití této byliny je však daleko širší. „Jitrocel má antiinfekční a antivirové účinky proti herpes viru. Studie prokázaly i antibakteriální působení jitrocele na bakterie zlatého stafylokoka, které způsobují hnisavé záněty na kůži, či bakterie Escheria coli,“ píše web společnosti Therascience, která se zaměřuje na bylinnou medicínu.

Čerstvá šťáva z jitrocelových listů pomáhá při potížích zažívacího traktu, zejména při vředové chorobě žaludku, problémech tlustého střeva i dvanácterníku a uleví při žaludečním a střevním kataru. Pomáhá prý dokonce i v boji s nepříjemným zánětlivým střevním onemocněním známým jako Crohnova choroba.

Jitrocel patří mezi byliny čistící krev. Je také skvělou bylinou na pročištění a posílení jater. Nemá žádné vedlejší účinky, takže je možné užívat ji dlouhodobě. Těhotné ženy by však měly jitrocel vynechat.

close Jitrocelový sirup pomáhá například při suchém a dráždivém kašli. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Jitrocelový sirup pomáhá například při suchém a dráždivém kašli.

Jitrocel jako přírodní lékárnička

Proč je jitrocel považován za lékárničku? Nejen že jeho list má velikost jako náplast na drobné ranky, ještě navíc disponuje i hojivými účinky. Když výletníka bodne včela, vosa či jiný nepříjemný hmyz, stačí se poohlédnout po jitroceli, utrhnout list a podrtit jej nebo požvýkat, aby pustil šťávu a byl poddajnější. Kousnutí pak tímto listem potírejte. Jeho složky působí jako antihistaminikum, takže je velmi účinný také při požahání kopřivou.

Kloktání šťávy z listů jitrocele nebo jeho odvaru lze doporučit také při:

  • bolestech zubů
  • bolestech uší
  • zápachu z úst
  • aftech
  • zánětu dásní
  • angíně

Stejně blahodárně působí list z jitrocele přiložený na drobné ranky, odřeniny či popáleniny. „Obsahuje složky, které působí jako baktericidní a dezinfekční prostředek na rány, snižují zánět a urychlují proces hojení,“ informuje The District Herbalist.

Listy pomáhají také na boláčky při akné, na ekzém a rozškrábané pupínky, na krvácející záděry a praskliny v kůži. Osvědčily se také při léčbě oparů.

Šťáva z listů jitrocele chrání sliznice a bojuje proti volným radikálům, zklidňuje alergické reakce a pomáhá vytvářet bariéru proti bakteriím a virům,“ uvádí web společnosti Altheys, která vyrábí léčiva z jitrocele.

Lístky z jitrocele vložené do bot působí jako ochrana proti odřeninám a puchýřům. Výletníci v nových pohorkách tak u nich mohou hledat pomoc.

Jak jitrocel uchovat a využít

Jitrocel kopinatý roste všude, takže není problém jej najít. Pro sběr této byliny je dobré vybrat místa nezatížená škodlivými látkami nebo prachem. Jitrocel je však velmi choulostivý na sušení. Snadno se zapaří a listy ztmavnou.

Proto jej sbíráme za suchého počasí a co nejrychleji sušíme v tenkých vrstvách na slunci nebo v sušičce, ale jen v teple do 40 stupňů Celsia. Usušené listy uchováváme v dobře uzavřených nádobách.

Na nálev z jitrocele budete potřebovat vrchovatou čajovou lžičku sušených nebo čerstvých jitrocelových listů, které zalijete 250 mililitry vroucí vody. Přikrytý nálev nechte vylouhovat 15 minut, a pak sceďte. „Obvykle se doporučuje vypít tři hrnky čaje denně,“ doporučuje The District Herbal.

Jak udělat jitrocelový sirup - 1. varianta

Co budeme potřebovat

  • listy čerstvého jitrocelu
  • krystalový cukr

Postup:

Listy pokrájíme na malé kousky a spolu s cukrem vrstvíme do vymytých a vypařených šroubovacích sklenic. Každá vrstva by měla být silná asi jeden centimetr. Začneme jitrocelem a končíme cukrem.

Když jsou sklenice plné, uzavřeme je, dáme na teplé slunné místo a necháme asi týden odpočívat. Jitrocel pustí šťávu, v níž se cukr rozpustí. Šťávu z jitrocele pečlivě vymačkáme, vzniklou směs přecedíme, dáme do lahví a uložíme do lednice. Z jedné litrové sklenice vymačkáme asi čtyři decilitry sirupu

Jak udělat jitrocelový sirup - 2. varianta

Co budeme potřebovat

  • 1 kilogram čerstvých listů jitrocele
  • 1 litr vody
  • 1 kilogram cukru

Postup:

Listy umelte v mlýnku na maso a přidejte do vody s cukrem. Přiveďte k varu a vařte deset minut na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pak ji přefiltrujte, nechte schladnout a nalijte do lahví.