Kdyby slavný americký režisér Steven Spielberg natáčel film o osudech lidí z jihlavské protialkoholní záchytné stanice, zřejmě by ho pojmenoval Zachraňte opilce Ludvíka.

Ludvík Š. z Jihlavy totiž patří mezi šest největších rekordmanů, kteří za posledních jedenáct let na záchytce nejčastěji přespávali. Od roku 2001 do loňského 26. října to stihl devětačtyřicetkrát.

Navíc je jediný, kdo ze šestice jemu podobných nezemřel, neskončil ve vězení ani na psychiatrii. Jeden z častých klientů záchytky dokonce uhořel i se svým kamarádem a psem. Čeká podobný osud i jednapadesátiletého Ludvíka Š.?„Já mu to rozhodně nepřeji! I proto, že u nás chvíli pracoval,“ svěřil se mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek.

Nikdo o něm neví

V současné době má Ludvík Š. trvalou adresu na jihlavském magistrátu. Dříve to tak ale nebylo. Bydlel u matky, která mu po své smrti odkázala byt v Jihlavě. Jenže o ten vlastní chybou přišel. Loni v dubnu byl měsíc zaměstnán u Služeb města Jihlavy, kam přišel z Úřadu práce.„Bylo to v době, kdy služby dělají nábor lidí na čištění ulic. Mám ale informaci, že se mu příliš nechtělo pracovat. Proto odešel,“ uvedl Málek.

Za pravidelné návštěvy na záchytce Ludvík Š. neplatil. S podnikem měl vyjednaný splátkový kalendář, ale z něj zaplatil pouhou stokorunu.

Kde se nyní pohybuje, nikdo neví. Jeho kolegové bez domova ho už delší čas neviděli a na záchytce od loňského října také nebyl. „Zkuste se zeptat v azyláku, tam občas pobýval,“ napadlo jednoho jihlavského bezdomovce. Ale ani tam není.

Často se pohyboval v komunitě bezdomovců v jihlavské nákupní zóně v ulici Romana Havelky. Strážníkům je znám svými výtržnickými excesy a obtěžováním lidí. Není ani vyloučeno, že z Jihlavy odešel.

Od roku 2000 prošlo jihlavskou záchytkou mnoho existencí podobných Ludvíku Š. Pozadu nezůstávají ani ženy. Výjimečná je ale pouze jedna z nich. Devětačtyřicetiletá žena ze Žďáru nad Sázavou stihla za pouhé tři roky to, co Ludvík Š. za devět let. Nyní vyměnila celu na záchytce za tu vězeňskou.

Pobyt za mřížemi může podle psychologů podobné lidi na chvíli od alkoholu vysvobodit, ale ani tam není podle nich problém sehnat drogy i alkohol.

Je pravděpodobné, že se Ludvík Š. mohl na záchytce potkat i s dalším častým klientem stanice, sedmapadesátiletým mužem z Jihlavy. Ten v letech 2003 až 2010 přenocoval na záchytce celkem pětapadesátkrát. Bohužel jeho náklonnost k alkoholu se mu stala osudnou. V listopadu roku 2010 uhořel i se svým osmatřicetiletým kamarádem v jihlavském panelovém bytě v Mahenově ulici.

Z bytu se podařilo zachránit devětaosmdesátiletou ženu. Také ona později zemřela, ale ne na následky požáru. V bytě našli záchranáři i mrtvého psa. A příčina tragédie?„Jednoznačně šlo o nedbalost při kouření,“ konstatovala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Celková škoda se vyšplhala na 800 tisíc korun.

Tragické konce

Pracovníci záchytky si na oba muže pamatují velmi dobře. Jednou na stanici skončili oba dva. Poté, co starší z dvojice musel nedobrovolně střízlivět v izolaci, přišel za něj orodovat jeho kamarád. Byl tak neodbytný, že nakonec skončil v cele se svým kamarádem.

Podobný osud měl sedmačtyřicetiletý bezdomovec, který loni 12. dubna uhořel v neobydleném domě ve Svratce na Žďársku. Zřejmě se chtěl v domě ohřát, ale nezvládl v opilosti manipulaci s ohněm a uhořel. Pitva zjistila, že měl v krvi alkohol a zemřel na udušení. Přestože je lékařům ze záchytky muž znám, tak nikdy na stanici nebyl.

To už se ale nedá říct o čtyřiapadesátiletém muži ze Zďáru nad Sázavou. Ten naopak patřil se svými jednasedmdesáti pobyty od roku 2002 do roku 2010 ke stálým klientům záchytky. I jeho osud je smutný. Upil se k smrti.

Opravdovým králem rekordmanů mezi opilci na Vysočině je dvaapadesátiletý muž z Jihlavy. Za pouhé dva roky skončil na záchytce celkem devětapadesátkrát. Podle informací Deníku je se od roku 2003 až dodnes léčí na psychiatrii. O deset let mladší Jihlavák skončil během deseti let na protialkoholní stanici devětašedesátkrát. Nyní je ve vězení.