„Obžalovaná Konečná využila solidarity a štědrosti lidí, kteří chtěli přispět na pomoc nemocnému chlapci. To, že neexistoval, bylo jednoznačně prokázáno. Jeho falešná fotka byla stažena z nějakého amerického serveru. Dcera věděla, že její matka nikde nepracuje a měla se více zajímat o to, odkud peníze jsou,“ zdůvodnila verdikt soudkyně Hana Doubková.

Na lavici obžalovaných měla za podvod sedět i Konečné dlouholetá kamarádka Eva Valentová, taktéž v minulosti odsouzená podvodnice. Ta ale v září 2018 zemřela při dopravní nehodě.

V září 2014 se zřítil most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku, o život přišli čtyři dělníci
Pád mostu ve Vilémově: znovu vyslechli klíčové svědky. Verdikt možná v listopadu

Soud také rozhodl, že Konečná i její dcera musejí vrátit 158 tisíc korun ženě, která s nimi v dobré víře spolupracovala a po provalení podvodu většinu peněz dárcům vrátila.

Pondělní rozsudek zatím není pravomocný. Obžalované u soudu zastupovali pouze obhájci. Jejich prostřednictvím se Konečná na místě odvolala, dcera si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupkyně Zdeňka Tománková, která v závěrečné řeči navrhovala pro Konečnou pět let vězení, si také ponechala lhůtu. Případem se tak ještě bude muset zabývat odvolací soud v Pardubicích.

Přes čtvrt mulionu korun

Na falešnou sbírku založenou na uzavřeném profilu jedné ze sociálních sítí v roce 2017, se chytily desítky lidí z celé republiky. Celkem jich bylo asi 157. Soudkyně celý seznam četla hodinu a půl. Od února do listopadu 2017 se na kontech sešlo celkem 264 189 korun. Kromě toho lidé poslali materiální pomoc za 41 847 korun. Šlo o nejrůznější věci od oblečení, hraček, hygienických potřeb, ale i parfémy či elektroniku. Několik balíčků s materiální pomocí dokonce dorazilo od dárce z Japonska.

Ilustrační snímek
Nebezpečný deviant osahával v Jihlavě dívky. U soudu ze sebe dělal hlupáka

Konečná odmítla u soudu vypovídat. Podle obžaloby peníze použila pro vlastní potřebu. V minulosti byla Konečná opakovaně odsouzena za nejrůznější podvody. Její spolupachatelka – dcera, nepřišla k soudu v Havlíčkově Brodě ani jednou.