Soudce Zdeněk Chalupa ve čtvrtek vynesl už třetí rozsudek nad bývalým brněnským policistou Martinem Foltýnem, Romanem Motičákem a Zdeňkem Zapletalem, kteří jsou obžalovaní z vydírání veterináře z Jihlavska Luboše Kucharoviče.

Foltýn opět dostal tři roky nepodmíněně, Motičák pět let a Zapletal byl obvinění zproštěn. Tentýž rozsudek u jihlavského soudu zazněl už třikrát, přestože Krajský soud v Brně pokaždé kauzu vrátil k novému projednání.

Čtvrtečníí rozsudek není pravomocný. Státní zástupce Ivo Novák se jako v předchozích dvou případech ihned po vyhlášení rozsudku odvolal. „S rozhodnutím soudu nesouhlasím," uvedl Ivo Novák.

Foltýn a Motičák stáli před soudem pro celkem tři vyděračské skutky z roku 2011. V prvním případě dosud neznámá žena vylákala veterináře na odlehlé místo, kde se na něj vrhli další maskovaní násilníci. Veterináře spoutali, zalepili mu ústa i oči a mučili ho.

Ve druhém případě kolem domu veterináře někdo rozmístil granáty a do poštovní schránky dal výhružné dopisy. Ve třetím případě mu zapálili vchodové dveře do domu. Při tomto činu byl zatčen Martin Foltýn. Kriminalisté totiž z odposlechů věděli, co má v plánu, a čekali na ně přímo v domě. Rodinu veterináře policisté ukryli na bezpečném místě. Na místo tehdy Foltýna dovezl Zapletal. Ten se ale bránil, že nevěděl, proč si u něj Foltýn odvoz objednal.

Foltýna s dvěma předchozími útoky spojovaly pachové stopy a svědecké výpovědi. Jenže Foltýn odmítl, že by se na předchozích útocích podílel. Všechny vyděračské útoky si podle obžaloby objednal Motičák, kterému měl veterinář dlužit peníze. To však nebyla pravda. Naopak veterinář podal trestní oznámení na Motičáka pro podvod. Tuto kauzu řešil soud samostatně a den po žhářském útoku se mělo konat odvolací řízení. Motičák nakonec dostal nepodmíněný trest a nyní je ve výkonu trestu.

Podle soudce Zdeňka Chalupy pachové stopy k odsouzení Foltýna a Motičáka i pro dva první útoky nestačí. Na tomto názoru soudce setrval i včera, přestože odvolací soud v Brně je jiného názoru. „Podle mne je obžaloba podána důvodně a důkazy by měl soud hodnotit v celém kontextu, nikoli odděleně," poznamenal žalobce Ivo Novák.

Podle obhájce Radka Ondruše neexistují žádné přímé důkazy, které by Foltýna spojovaly i s prvními dvěma skutky. „Pouze pachové stopy nemohou na odsouzení stačit," míní Ondruš.

Případ se určitě znovu dostane na stůl Krajskému soudu v Brně. Ten může verdikt potvrdit, ale také případ znovu vrátit do Jihlavy. V takovém případě by už kauzu řešil pravděpodobně jiný trestní senát. Za jistých okolností by to znamenalo, že se bude muset celá kauza projednat znovu od začátku, což znamená i další průtahy.

„Co na to říct, trochu jsem to čekal. Pokud soudce už předtím dvakrát rozhodl stejně, pak včera už mu asi nic jiného nezbývalo. Bohužel takový je stav naší justice," řekl rezignovaně poškozený veterinář Luboš Kucharovič.

Soud alespoň jeho rodině přiznal vyšší odškodné. Kromě padesáti tisíc korun, které má jako odškodné dostat sám Luboš Kucharovič, přiznal tutéž částku i jeho manželce. Jeho dvě děti mají dostat po dvaceti tisících korunách.