Je viněn z pokusu o vraždu důchodkyně z téže části města. Podle státního zástupce nejprve ukradl v jejím domě potraviny, posléze se ji snažil zabít jako svědka kriminálního činu. „Na místě se odvolal," řekla obhájkyně Jana Hronová. Pohořelský tvrdí, že se násilí a pokusu o vraždu nedopustil.

Škodná ve spíži

Nezaměstnaný muž si letos v březnu přivydělával jako brigádník na rekonstrukci místní hospody. Večer šel zkontrolovat, jestli je dobře zavřená garáž u hospody. Když se vracel domů, vešel do odemčeného domu důchodkyně a odnesl jí ze spíže a ledničky jídlo.

„Nevím, proč jsem to udělal. Asi jak jsem byl ve špatné situaci. Mám doma dva syny a manželka mě s nimi nechala samotné jenom s dvěma sty korunami," řekl před soudem Pohořelský, který dříve pracoval téměř deset let jako zástupce ředitele v bezpečnostní agentuře. Důchodkyně mu navíc půjčila odpoledne tisíc korun, aby mohl synům koupit jídlo.

Podle slov Pohořelského se mu krádež doma rozležela v hlavě, a šel do ženina domu část ukradeného jídla vrátit. Když však tašku položil na chodbu, srazil se u dveří s majitelkou domu.

Jeden čin, dvě verze

Poté už se verze obžaloby a obviněného rozcházejí. Pohořelský tvrdí, že žena začala hystericky křičet a on běžel pryč. Poškozená tvrdí, že se ji snažil zabít a to samé říká také obžaloba. Prý ženu škrtil šňůrou od lampičky a chtěl ji udusit pod dekou. Stařenka se mu však vysmekla a utekla.

Shodou okolností oba běželi ke sto metrů vzdálenému domu dcery důchodkyně. Ta zavolala policii, která Pohořelského zatkla, a od té doby je ve vazbě. Napadaná žena musela být se zraněními a pohmožděninami léčena v nemocnici, odkud po pěti dnech na vlastní žádost odešla.

Soud ve čtvrtek vyslechl obviněného, poškozenou i její dceru a pokračuje výslechem znalců.