Kriminalisté z krádeží obvinili čtyřčlennou zločineckou skupinu, která se ukrývala v karavanech na periférii kraje. Celý gang byl zatčen tuto středu a v pátek všichni skončili ve vazbě.

„Z krádeží šesti traktorů Zetor, dvou dodávek Peugeot a jedné klece s propanbutanovými lahvemi byli obviněni tři muži a jedna žena. Za zločinné spolčení, krádež a poškozování cizí věci jim hrozí trest od šesti let a čtyř měsíců do deseti let a osmi měsíců," informoval brodský státní zástupce Lukáš Vodička.

Stroje se majitelům ztrácely od letošního března až do června. Celkem bylo na území Kraje Vysočina ukradeno jedenáct traktorů za tři a půl milionu korun.

Zatím šest případů

Nejvíc zemědělských strojů se ztratilo  na Havlíčkobrodsku. Pro kriminalisty šlo o jeden z nejzávažnějších případů svého druhu. Gang byl zatím obviněn ze šestice krádeží traktorů, které se majitelům ztratily v Habrech, Okrouhlici, Markvarticích, Chotěboři, Rybníčku a ve Vilémově. Není vyloučeno, že jim bude obvinění rozšířeno i o další ukradené stroje.

Reportér Deníku byl v pátek při tom, když Okresní soud v Havlíčkově Brodě rozhodoval o vzetí obviněných do vazby. Jako první šel na řadu sedmadvacetiletý Jakub Šmol᠆das z Ostravy. Po něm šestatřicetiletý Radim Nosek z Dačic, následovala čtyřiačtyřicetiletá Jaroslava Nosková z Kutné Hory a jako poslední předstoupil před soudce jednapadesátiletý Luboš Lahoda z Hatí.

„Všichni byli vzati do vazby, protože je obava, že by mohli pokračovat v trestné činnosti či se vyhýbat trestnímu stíhání. Všichni si proti uvalení vazby podali stížnost," podotkl žalobce Lukáš Vodička.

Gang podle kriminalistů fungoval jako zločinecká organizovaná skupina. Každý člen měl přesně rozdělené úkoly. Někdo měl na starosti tipování objektů, další hlídání na místě činu, samotnou krádež a pak i odvoz ukradeného traktoru a jeho prodej. „Část kradených věcí se nám podařilo zajistit a byly vráceny majitelům," dodal Vodička.

Kriminalisty pátrání přivedlo až k zpustlému stavení 
v Přísečně nedaleko Uhelné Příbrami na Chotěbořsku.

Obec není označena ani názvem obce. Zpustlý dům je zatrčený u lesa. Členové gangu přebývali i v přistavených karavanech. Odtud podle policie vyjížděli na zlodějské výpravy do okolí.

Scénář krádeží traktorů Zetor byl vždy tentýž. Nosek, Šmoldas a Nosková se domluvili na konkrétní krádeži. Ze samoty v Přísečně pak společně vyrazili na akci. Vnikli do objektu, který si vytipovali 
a traktor ukradli.

Podle obvinění neváhali ukrást i další věci a příslušenství. Luboš Lahoda pak traktor ve čtyřech případech naložil na své auto na přepravu těžké techniky, které používal pro své podnikání v odtahové službě.

Gang kriminalisté pozatýkali v Přísečně ve středu ráno za účasti zásahové jednotky. Obviněni byli následující den.