„Obžalovaný na internetu nabízel nejrůznější zboží od elektroniky po nářadí. Vždy si nechal poslat zálohu, ale žádné zboží už za to lidem neposlal,“ popsala předsedkyně pelhřimovského soudu Jitka Papežová.

Rozsudek je pravomocný. Obžalovaný se k podvodům přiznal a soudní jednání nijak nekomplikoval. Celkem má Jílek na svědomí nejméně 328 poškozených z celé republiky, Slovenska i Rakouska. S podvody obžalovaný muž nepřestal ani poté, co byl napoprvé obviněn. Nakonec skončil ve vazbě, kde čekal i na soud. Zda se poškození dočkají vrácení svých peněz, není jisté ani v tomto případě.

Policejní fotografie k případu kradených aut.
Na Vysočině kradl muž luxusní auta. U soudu s dovoláním neuspěl. Dostal osm let

Kromě obdobných podvodů s vybíráním záloh upozorňují policisté i na podvody v souvislosti s bazarovými portály. Okresní soud v Třebíči například v červenci poslal do vězení šestadvacetiletého Jakuba Zemana na šestatřicet měsíců za to, že se mu podařilo nabourat do účtů inzerentů na bazarovém portálu Aukro. „Obviněnému se podařilo prolomit hesla do e-mailové schránky několika uživatelů na prodejním portálu. Údaje pak zneužil k falešné inzerci pod cizí identitou,“ napsal v obžalobě třebíčský okresní státní zástupce Jaroslav Nemeškal. Zeman už je ve vězení delší dobu za podobné podvody z minulosti.

Detektivové upozorňují, že hlavní zbraní podvodníků na internetu je jejich vytrvalost a komunikační schopnosti. „Může za to nástroj, který se odborně nazývá „sociální inženýrství“, hovorově „ukecání“. Za pomoci pestré komunikace se pachatelům podaří oběť ukolébat, a ta v dobré víře předá údaje potřebné k provedení platby platební kartou, a to včetně přeposlání autorizačního kódu, nebo mu sdělí přístupové údaje ke svému elektronickému bankovnictví, opět včetně autorizačního kódu přístupu a potvrzujících kódů plateb,“ vysvětlila před časem krajská policejní mluvčí na Vysočině Dana Čírtková.