Na čí straně je právo, o tom bude justice rozhodovat ve středu.

Spor strany vedou o prostor před bývalou tramvajovou vozovnou v Havlíčkově ulici, ve které divadlo garážuje své autobusy. Pozemek před garážemi divadla patří Obročníkovi, je ale zatížen věcným břemenem chůze a jízdy ve prospěch divadla.

To se ale Obročník rozhodl nerespektovat. Začátkem měsíce se pro Deník vyjádřil, že s věcí nesouhlasí a chce pozemek využívat pro svoje vlastní účely, a to jako parkovací plochu. Je totiž majitelem budov sousedících s vozovnou. „Nemovitosti chátrají a já je nemohu využívat, protože mě omezuje to, že zde nemám parkovací místa," řekl Obročník.

Nechal proto ve vjezdu parkovat auta bez ohledu na to, zda autobusy mohou vjet do vozovny, či ne. Ty proto už zhruba měsíc dočasně stojí vedle vozovny v Gorkého ulici. „Dostali jsme na to povolení od policie, než se celá věc vyřeší. Využívat můžeme dočasně také vozovnu dopravního podniku," pravil ředitel Horáckého divadla Ondrej Remiáš. Podotkl, že soud vnímá jako radikální řešení, ale že dohodnout se nebylo možné.

Celý problém vznikl již před několika lety a dle bývalého vedoucího provozu Bohumila Šmergla je chybou pozemkového oddělení majetkového odboru magistrátu. Divadlo před lety nechalo na vyzvání magistrátu provést geometrické zaměření na část objektu s garážemi.

„Dle tehdejší vedoucí majetkového odboru se výslovně mělo týkat geometrické zaměření pouze zastavěné plochy. Ubezpečila nás, že přilehlé pozemky, které tvoří příjezdovou plochu ke garážím, samozřejmě zůstanou veřejným prostranstvím," uvedl Šmergl. Tehdejším majitelem sousedního objektu, jenž je nyní vlastnictvím Obročníka, byl podnikatel Lubomír Kujínek, vlastník firmy Kukra. Později se ukázalo, že Kujínek vlastní i příjezdovou cestu ke garážím. „Ihned jsem oslovil vedoucí odboru na magistrátu, která tuto neuvěřitelnou skutečnost potvrdila," vzpomněl Šmergl.

Budovu i s pozemkem před garážemi po krachu firmy Kukra pak odkoupil Obročník, a s tím na něj přešla i všechna práva a povinnosti, a to včetně věcného břemene.

Kde se stala chyba?

Šmergl se domnívá, že buď tenkrát na majetkovém odboru došlo ke vzájemné domluvě, nebo k neodborné a nesmyslné chybě, která divadlo poškodila. „Bez příjezdové cesty je využití garáží nulové. Problémů mohlo být divadlo ušetřeno, kdyby se na majetkovém odboru postupovalo dle původní domluvy, a to že se bude prodávat pouze zastavěná plocha. Ano, divadlu byla prodána pouze zastavěná plocha garáží, a panu Kujínkovi jako bonus i příjezdová cesta ke garážím," podotkl Šmergl.

„Město prodalo nemovitosti v roce 1997 tehdejším nájemcům. Příslušný geometrický plán na oddělení objektu garáží předložilo Horácké divadlo na základě předcházející dohody se společností Kukra. Přístup a příjezd do garáží Horáckého divadla je ošetřen věcným břemenem. Plnění závazku povinného z věcného břemene je možné vymáhat soudní cestou," reagoval mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Divadlo v minulosti platilo Obročníkovi takzvané úplatné za věcné břemeno v hodnotě třinácti tisíc korun ročně. Peníze majitel pozemku ale nyní odmítá s tím, že smlouvu uzavřel kdysi pod nátlakem a nyní vypršela. „Požadují po mně, abych se řídil neplatnou klauzulí, a já dnes kvůli třinácti tisícům za rok nemohu využívat majetek v mnohem vyšší hodnotě," řekl Obročník.

Na pozemek Obročníka má divadlo předkupní právo a Obročník má zase předkupní právo na budovu bývalé tramvajové vozovny. „Nabídli jsme mu, že pozemek, přes který jezdíme, odkoupíme a vzdáme se předkupního práva na jeho budovy, protože kvůli němu může mít problém například s půjčkou. On ale nesouhlasil," zmínil Remiáš.

Domnívá se, že Obročník chce dosáhnout toho, aby se divadlo vozovny zcela vzdalo. „Je pochopitelné, že když chcete něco budovat, tak je lepší vlastnit celý objekt," podotkl Remiáš. Obročníkovi nahrává i předkupní právo na vozovnu. On sám ale zájem o ni nepotvrdil.

Platnost věcného břemene přejezdu a přechodu potvrzuje i Kraj Vysočina, který vozovnu vlastní a divadlo s ní hospodaří. „Domníváme se a nasvědčuje tomu i právní rozbor, že situace, která nyní vznikla, je důsledkem nerespektování zřízení věcného břemene, které je vedeno ke konkrétním pozemkům ve prospěch divadla," uvedla mluvčí hejtmanství Jitka Svatošová.

IVANA HOLZBAUEROVÁ