To se samozřejmě nelíbilo České národní skupině federace hudebního průmyslu, která na Fialku podala žalobu. Případem se ve čtvrtek zabýval havlíčkobrodský Okresní soud.

„Žádného trestného činu jsem se nedopustil. Můj počítač využívali i moji kamarádi, a je dost možné, že program, prostřednictvím kterého mělo ke stahování hudby dojít, nainstaloval do mého počítače někdo z nich a následně hudbu sdíleli," hájil se Fialka. Ten dodal, že v oblasti počítačové gramotnosti patří mezi základní uživatele a uvedl, že počítačový program vyžaduje pokročilejší uživatelské schopnosti. Tento závěr však vyvrátil znalec z oblasti informačních technologií.

„Program Strong DC++ zvládne nainstalovat a obsluhovat i naprostý začátečník. Je to podobné, jako když instalujete například antivirový program. Strong DC++ provede instalaci zcela automaticky bez větších zásahů uživatele. Následně při každém spuštění počítače se automaticky program zapne a sdílí příslušné soubory s ostatními uživateli na internetu. Pokud je nechcete sdílet, jde tomu zabránit," uvedl přítomný znalec Palacký.

Upozornění prostřednictvím chatu

Případ se u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě projednával již podruhé. K projednání ho do Brodu vrátil druhoinstanční soud. Soudkyně Hana Doubková proto znovu vyslechla všechny svědky a přizvala i další znalce.

Všichni předvolaní svědci uvedli, že počítačový program Strong DC++ neinstalovali a obžalovanému Fialkovi pouze občas pomáhali s drobnými opravami nebo instalací jiných programů.

Další znalec a spolupracovník České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu, který si ale nepřál být jmenován, uvedl, že obžalovaný Fialka věděl, že se dopouští trestného činu, jelikož o tom byl několikrát písemně upozorněn prostřednictvím chatu.

„Obžalovaný Fialka se tak dopustil škody, která byla Policií ČR vyčíslena na dvě stě korun za jedno hudební album, či dva tisíce osm set korun za jeden gigabajt sdílených dat," konstatoval znalec.

V závěrečné řeči státní zástupce navrhl, aby byla trestně právní odpovědnost obžalovaného řešena v přestupkovém řízení. Naopak obhájce požadoval plné zproštění viny.

Soudkyně Hana Doubková se přiklonila k návrhu žalobce s tím, že obžalovaný Michal Fialka musí uhradit vzniklou škodu v přestupkovém řízení. Přesná výše škody nebyla zatím stanovena.

Filip Brož