Krajský soud v Brně vrátil spis k novému projednání Okresnímu soudu v Jihlavě už dvakrát. Naposledy letos v dubnu. Deník zjistil, že se kvůli průtahům bude muset celá kauza projednat úplně od začátku včetně výslechů obžalovaných i svědeckých výpovědí.

Problém je v tom, že jednomu z přísedících v senátu skončilo funkční období a musel být nahrazen nově zvoleným soudcem z lidu. Podle trestního řádu se musí celé hlavní líčení konat od začátku, pokud některá ze stran nesouhlasí s pouhým konstatováním a shrnutím dosavadního stavu. A to se stalo. S formálním shrnutím nesouhlasí obhájce Foltýna Radek Ondruš.

„Půjde jen o vybrané úkony. V mezidobí se objevily další skutečnosti, na které jsme se předtím svědků neptali. Proto budu trvat na vybraných svědcích a znalcích. V ostatních případech budu navrhovat pouze čtení výpovědí. Nejsem z těch, kteří by chtěli dělat obstrukce. I můj čas je vzácný," řekl Ondruš.

Státní zástupce tak bude muset i tak znovu přečíst obžalobu. Poprvé ji četl v červnu 2012. Podruhé ji přečte na začátku roku 2015, kdy projednávání kauzy před soudem vstoupí do třetího kalendářního roku. Pět hlavních líčení v řadě je u Okresního soudu v Jihlavě nařízeno na 12. až 16. ledna.

Kauza se tak prakticky dostala do fáze, jako kdyby se předtím žádná hlavní líčení nekonala. K soudu bude muset být předvolána řada svědků a znalců. Kromě toho, že se kauza státu prodražuje, přetrvává už několik let v obětech pocit nejistoty.

„Celé dokazování musí být provedeno od začátku. Pro mě je případ zcela jasný. Jenže soud si to nemyslí a i přes jasné signály krajského soudu trvá na svém názoru," okomentoval situaci jihlavský žalobce Ivo Novák.

Drama jako ve filmu

Případ je závažný svou brutalitou a mafiánskými praktikami. Podle kriminalistů Martin Foltýn v srpnu 2011 vylákal prostřednictvím neznámé ženy pod záminkou utracení psa veterináře Luboše Kucharoviče do lesa u Luk nad Jihlavou.

S dalšími nejméně dvěma dosud neznámými pachateli muže fyzicky napadli a spoutali. Přitom ho nutili, aby jim řekl jména lidí, kterým má údajně dlužit peníze. Vyhrožovali mu zapálením domu. Výhrůžky se týkaly také jeho dětí. Oběť pak nechali bez pomoci, vzali jí telefon a odjeli.

Výhrůžky se nakonec vyplnily. Foltýn o dva týdny později přijel k domu Luboše Kucharoviče a vhodil mu do poštovní schránky několik výhrůžných dopisů. Na vstupní dveře jeho domu připevnil nefunkční ruční granát. Druhý granát vhodil na balkon domu.

V tu dobu ještě kriminalisté totožnost pachatelů neznali. Brzy ráno 18. září se jim podařilo zadržet Foltýna přímo při činu, když vhodil zápalnou láhev na dveře u domu oběti. Požár dveří uhasili sami policisté a krátce nato zadrželi i Romana Motičáka, který si měl Foltýna na vydírání najmout, a Zdeňka Zapletala, který Foltýna dovezl k domu oběti.

„Bylo zřejmé, že jde o velmi nebezpečné a bezohledné pachatele, kteří by mohli ve svých útocích na muže a jeho rodinu pokračovat," upozornil tehdy kriminalista Pavel Kubiš.

Případ se dostal k soudu v červnu 2012 a dostal ho na starost soudce Zdeněk Chalupa. Ten po rozsáhlém dokazování dospěl k závěru, že proti Foltýnovi a Motičákovi existují důkazy pouze na zapálení dveří. Ostatní útoky se obžalovaným podle soudce nepodařilo prokázat. Zapletal byl zproštěn obžaloby úplně, protože údajně nevěděl, proč Foltýna k domu veze. Foltýn byl nakonec odsouzen ke třem a Motičák k pěti letům vězení. Rozsudek není dodnes pravomocný.

Státní zástupce se celou dobu snaží dokázat, že všechny útoky má na svědomí Foltýn s Motičákem, proto se také odvolal. Krajský soud se přikláněl k názoru státního zástupce, proto kauzu vrátil k novému projednání. Jenže soudce Chalupa důkazy vyhodnotil jako nedostačující a znovu vynesl tentýž rozsudek a situace se opakovala. Žalobce se opět odvolal a krajský soud letos v dubnu případ znovu vrátil do Jihlavy. „Připadá mi, že v tomto případě soudní moc selhává," míní Ivo Novák.

Oběť vydírání Luboš Kucharovič je v kritice opatrný. „Co na to mohu říct, není to dobře. Mohu si myslet cokoli, ale komentovat to nebudu," řekl Kucharovič. Největší obavy měl z Motičáka. Ten podle Kucharoviče stojí za vším, co se stalo, a Foltýna si jen najal na černou práci. Motičák měl navíc 20. prosince opustit vězení. To se ale nestane, protože si bude muset odsedět další dva roky za daňový delikt, za nějž byl odsouzen soudem ve Žďáru nad Sázavou.

Martin Foltýn strávil dvacet měsíců ve vazbě. Jeho obhájce tvrdil, že Foltýn trpí psychickými traumaty z misí v zahraničí. Motičák mezitím skončil na tři roky ve vězení za podvody, kterých se měl dopustit vůči Kucharovičovi. Motivem vyděračských útoků měla být snaha Motičáka zastrašit Kucharoviče, aby proti Motičákovi nesvědčil v kauze podvodů. Motičák to od začátku popírá a tvrdí, že mu Kucharovič dlužil peníze. Žádné důkazy na to ale nemá.