Podle informací Deníku detektivové z protikorupční policie kauzu s největší pravděpodobností uzavřou příští týden. Spis poté poputuje na Okresní státní zastupitelství do Jihlavy, které kauzu dozoruje.

„Do měsíce bych měl rozhodnout, zda podám obžalobu k soudu, nebo případ vrátím policii k dopracování či trestní stíhání zastavím. Možností je více," konstatoval okresní státní zástupce Kamil Špelda.

Dvojice obviněných, náměstek hejtmana po dopravu Libor Joukl (ČSSD) a šéf krajských silničářů Jan Míka (ČSSD), se minulý týden seznamovali se spisem.

Jako první se k závěrům vyšetřování dostal v úterý Jan Míka. Jeho obhájce, Jan Ševčík starší, Deníku řekl, že má k obvinění tři hlavní výhrady. „To, z čeho je můj klient obviněn, podle našeho názoru není trestným činem, protože zakázka proběhla naprosto transparentně. Za druhé nevznikla škoda, kterou znalec vyčíslil. Posudek nepovažujeme za relevantní. Za třetí jsme přesvědčeni, že kolik se mělo nakoupit techniky a jak se měla obměňovat, je manažérské rozhodnutí, do něhož nemá policie co mluvit," vyjmenoval Ševčík důvody, proč by neměl být jeho klient postaven před soud.

Ke znaleckému posudku, jehož závěrem je konstatování, že zakázka byla předražena o více než 33 milionů korun, Jan Ševčík říká: „Znalec sečetl cenu aut a nástaveb. Podle mě to není relevantní. Vím, že si kolegové druhého obviněného nechali vypracovat svůj znalecký posudek, a ten naopak vyznívá ve prospěch obviněných."

Jinak ke spisu neměl obhájce Jana Míky jiné výhrady ani nenavrhl žádné další důkazy. „V této fázi jsme nenavrhli nic. Počkáme, až jak dopadne rozhodnutí státního zástupce ohledně obžaloby," uvedl Ševčík.

Libor Joukl se byl se spisem seznámit ve čtvrtek.

„Podali jsme návrh na zastavení trestního stíhání proti mé osobě," konstatoval Libor Joukl.

Jinak se ke kauze nechtěl zatím vyjadřovat. „Své k tomu řeknu, až to bude ukončeno," naznačil Joukl. Konkrétnější už ale nebyl. „Pokud státní zástupce podá obžalobu, pak to celé nevnímám jako ukončené," dodal.

Trestní sazba je od dvou do osmi let

Joukl nyní čeká, jak policie naloží s jeho návrhem na zastavení trestního stíhání.

Jasno by mělo být na začátku příštího týdne.

Libor Joukl a Jan Míka si obvinění vyslechli 21. května loňského roku.

Míka byl obviněn z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku a pletichy při veřejné soutěži. Joukl z porušování povinností při správě cizího majetku. Trestní sazba je od dvou do osmi let.

Oba obvinění zůstávají ve svých funkcích. Postavili se za ně i straničtí kolegové včetně hejtmana Jiřího Běhounka.

Přestože policie konstatovala, že poškozeným je kraj, který přišel o několik desítek milionů korun, odmítla se rada kraje připojit jako poškozený k trestnímu řízení.

Tím nejen že dává najevo nesouhlas s trestním stíháním, ale vzdává se i snadné možnosti vymáhat případnou škodu. Proto policie ani neměla důvod obstavovat obviněným jejich majetek.