Necelých 200 strážníků, zaměstnaných u městských policií v devíti městech v kraji, loni řešilo 39 612 přestupků, což je přibližně o pět set méně než v roce 2013. Meziročně se snížil také počet přestupků v silničním provozu i majetkových přestupků.

Výrazně se však zvýšil počet přestupků proti veřejnému pořádku, přibylo i oznámení přestupků od občanů. Vyplývá to ze statistik městských policií v Kraji Vysočina.

Nejvíc přestupků bylo loni jako každoročně v dopravě.

Právě dohled nad ní tvoří až 80 procent činnosti městských policií. Meziročně se zvýšil počet dopravních přestupků zjištěných pomocí radarů. „Měření rychlosti radary využíváme, ale není to pro nás stěžejní práce. Neměříme na výpadovkách, ale hlavně tam, kde je velká koncentrace lidí, 
a v okolí škol," řekl ředitel jihlavské městské policie Jan Frenc.

Nejčastějším dopravním přestupkem je podle něj špatné parkování a nerespektování dopravních značek.

Počet majetkových přestupků v kraji se snížil téměř o dvě stovky. Podle Frence se majetkové přestupky týkají hlavně krádeží v obchodních domech. „Lidé, kteří páchají tyto přestupky, už vědí, že supermarkety věnují ochraně zboží stále větší pozornost," odhadl Frenc jeden z důvodů meziročního poklesu majetkových přestupků.

Výrazně se meziročně zvýšil počet přestupků proti veřejnému pořádku. „Setkáváme se hlavně s vandalismem, který nám pomáhají odhalovat stále kvalitnější kamerové systémy i větší počet kamer ve městech," řekl ředitel městské policie Frenc.

Problematické 
jsou Březinky

Vandalismus je podle něj častější ve větších městech, největší počet těchto přestupků eviduje městská policie v Jihlavě. „Problematický je hlavně areál nákupního střediska na sídlišti Březinky, kde je 12 hospod, z toho devět z nich má nepřetržitý provoz," uvedl Frenc.

Výrazného meziročního nárůstu počtu oznámení přestupků od občanů si podle Frence městští policisté váží. Lidé už podle něj vědí, že když zavolají i anonymně, strážníci na místo přijedou a situací se zabývají.

Městské policie fungují na Vysočině v Jihlavě, Třebíči, Havlíčkově Brodě, Žďáru nad Sázavou, Novém Městě na Moravě, Velkém Meziříčí, Chotěboři, Světlé nad Sázavou a v Moravských Budějovicích.