Podnět na kárnou žalobu jihlavského žalobce podal před dvěma měsíci spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun. Nelíbil se mu policejní zásah v sídle a pobočkách Energetického regulačního úřadu (ERÚ) v souvislosti s údajným nezákonným jmenování Renaty Vesecké místopředsedkyní úřadu. Kriminalisté kvůli tomu v srpnu obvinili předsedkyni úřadu Alenu Vitáskovou. Kauzu dozoruje právě jihlavský žalobce Kamil Špelda.

„Podnětem spolku Šalamoun jsem se zabýval, a jako nedůvodný jsem jej odložil. Neshledal jsem totiž, že by se státní zástupce z Jihlavy dopustil jakéhokoli jednání, které by zakládalo podezření na kárné provinění," konstatoval a pro Deník vysvětlil vrchní státní zástupce z Olomouce Ivo Ištvan.

Závěr se údajně dal očekávat

Spolek si proti rozhodnutí Ištvana podal stížnost, o níž rozhodne Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Člen spolku Šalamoun Zdeněk Jemelík už před časem naznačil, že ze své zkušenosti přesně takový závěr vrchního státního zástupce očekává.

„Není to první případ, kdy na státní zástupce podáváme návrh na kárné řízení. Státní zastupitelství je pevnost, a pokud na ně sáhnete zvenku, tak svoje podřízené zakrývají, zatímco by měli být nestranní," míní Zdeněk Jemelík.

Spolku se kromě razantního policejního zásahu nelíbily některé výroky Kamila Špeldy na adresu ERÚ v médiích.

„Pracovníkům úřadu nasazoval psí hlavu, ačkoli k tomu nebyl důvod. Jde o celý soubor jeho výroků, které vyšly v různých médiích a jež jsme vyhodnotili jako neoprávněné. To je problém mnoha státních zástupců, kteří toto dělají masově. Když nemají dostatek relevantních důkazů, tak se snaží protistranu špinit," soudí Zdeněk Jemelík ze spolku Šalamoun.

Kamil Špelda si od začátku stojí za svým a povolení k prohlídce úřadu považuje za nutné, protože podle něj úřad nechtěl s policií řádně spolupracovat. Kriminalisté totiž úřad požádali o poskytnutí dokumentů v souvislosti se jmenováním Vesecké do funkce, těch se ale nedočkali.

Kamil Špedla později Deníku řekl, že na jedné ze zabavených složek, která byla určená ke komunikaci s policií, byla na papírku ručně napsaná poznámka – nevyhovět.

Protikorupční policie nakonec Alenu Vitáskovou obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle policistů Vitásková porušila energetický zákon a způsobila státu škodu nejméně jeden milion korun. Úřad s postupem policie nesouhlasí.

Splňuje Vesecká podmínku?

Vitásková jmenovala Veseckou do funkce místopředsedkyně loni 4. listopadu.

„Podle závěrů kriminalistů tak měla jednat zcela v rozporu s energetickým zákonem, neboť Renata Vesecká nesplňuje zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně ERÚ – uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky a z toho tři roky v řídící nebo vedoucí funkci," vysvětlil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. ERÚ i Vitásková v minulosti několikrát uvedly, že Vesecká podmínku splňuje, protože se jako právnička zabývala i kauzami souvisejícími s energetikou.