Středečníí hlavní líčení s obžalovaným Horkým však u Krajského soudu v Hradci Králové skončilo dřív, než začalo. Předseda soudního senátu Zdeněk Šulc ho totiž odročil.

„Soud poslal obsílku na adresu, kde nebyl obžalovaný k zastižení. Policie mu ji tak předala až 14. června. Tím nebyla dodržena zákonem daná minimální pětidenní lhůta mezi doručením a zahájením hlavního líčení," vysvětlil Šulc s tím, že hlavní líčení mohlo začít, kdyby k němu dal Horký souhlas. To se však nestalo. „Dnes končíme," řekl po poradě se svým právním zástupcem Horký, a soudce tak musel jednání odročit. Soud v této souvislosti obžalovaného upozornil na to, že pokud si nebude včas přebírat poštu, může na něj uvalit vazbu.

Obžalovaný nemá peníze na advokáta

Horkého obhájce Richard Maleček včera požádal soud také o bezplatnou obhajobu svého mandanta. Zdůvodnil to jeho špatnými majetkovými poměry. Pokud mu soud vyhoví, zaplatí za obhajobu Horkého stát.

Hlavní líčení pokračuje od 3. do 5. srpna, a to zcela od začátku. Vyslechnuto by mělo být nejméně osm svědků. Mezi nimi například i bývalý místostarosta Lipnice nad Sázavou Jaroslav Prokš, tehdejší účetní obce Jan Zvolánek, současný starosta Leoš Bláha či jednatel firmy Grano Skuteč Vlastimil Nešetřil. Při projednávání kauzy soud využije i dřívější výpovědi dalších svědků.

Horký byl obviněn již v roce 2011 a rok na to, tedy v létě 2012, poprvé stanul před Okresním soudem v Havlíčkově Brodě. Soudkyně Hana Doubková však loni případ neukončila a předala ho Vrchnímu soudu v Praze.

„Škoda, kterou měl obžalovaný způsobit, přesahuje hranici pěti milionů korun. Kauzu by proto měl řešit soud vyššího stupně," uvedla tehdy Doubková. Vrchní soud ale nakonec rozhodl, že se případem má zabývat Krajský soud v Hradci Králové.

Podle obžaloby Horký, který stál v čele Lipnice nad Sázavou v letech 2002 až 2010, neoprávněně používal peníze, které zastupitelstvo uvolnilo na nákup pozemků.

Také údajně vystavoval falešné faktury a do účetnictví obce zařazoval fiktivní doklady a faktury za práce, které nebyly provedeny. Obžalovaný však v průběhu všech hlavních líčení svoji vinu popíral.

„Jako starosta jsem se vždy snažil vést obec dopředu, samozřejmě s výsledky pro obyvatele. Bylo mnoho investičních akcí, které jsem osobně nebo společně s pracovníky ze své projekční kanceláře připravoval. Nikoho jsem ale nechtěl poškodit," hájil se opakovaně u soudu Horký. Připustil však, že finanční kulišárny, jak sám doslova řekl, dělal.

Horký, který má v současné době trvalý pobyt hlášený na obecním úřadě v Lipnici nad Sázavou, svým jednáním způsobil obci škodu přesahující dvacet milionů korun.

V případě prokázání viny mu hrozí pět až dvanáct let vězení.