Postrach chlapců a dívek se policistům podařilo dopadnout loni v květnu.

Ve středu se případem začal zabývat Okresní soud v Třebíči. Veřejnost tak měla vůbec poprvé možnost pohlédnout do tváře muže, který pro svou úchylku neváhal obtěžovat i desetileté děti. Kromě toho, že se před nimi obnažoval a masturboval, některé oběti podle obžaloby pronásledoval a snažil se s nimi o fyzický kontakt.

Oním mužem je čtyřiatřicetiletý živnostník a vyučený autoelektrikář Lukáš Matějka z Telče na Jihlavsku. Obžalovaný je celkem ze třiceti útoků, během nichž se měl dopustit čtyř trestných činů, od výtržnictví, vydírání, omezování osobní svobody až po znásilnění, za což mu hrozí vězení od šesti měsíců do pěti let.

„Byl to adrenalin, chtěl jsem se ukázat. Byla to hloupost," odpověděl Matějka na dotaz soudce, proč to dělal. Když se ho soudce zeptal, proč si za své oběti vybíral děti, odpověděl, že u starších žen či dívek hrozilo, že by se bránily.

Podle obžaloby tak Matějka využíval bezbrannosti svých obětí pro uspokojení sexuální deviace nejméně od dubna 2010. Tehdy u Panského rybníka poblíž Urbanovy samoty u Kamenice na Jihlavsku, kudy projížděl autem, zastavil u dvou nezletilých dívek, otevřel dveře a zeptal se jich, jestli se jim líbí, že v autě sedí úplně nahý. Než se dívky stačily vzpamatovat, tak zase odjel. Totéž se odehrálo v květnu v Lavičkách na Žďársku s tím rozdílem, že tentokrát měl obtěžovat tři nezletilé chlapce a lákat je do auta. Kluci se lekli a utekli.

V zelené škodovce

Ve většině případů své oběti vyhledával při vyjížďkách ve své Škodě Octavia tmavě zelené barvy. Tak tomu bylo i v srpnu roku 2010 před Číhalínem na Třebíčsku u Kratochvílova mlýna, kdy zastavil u dvou dívek. Když vystoupil, začal před nimi onanovat a přitom je

pronásledoval. Jednu z dívek dostihl a začal se jí dotýkat přes oblečení. Když ho dívka okřikla, tak utekl.

V září u Radonína na Třebíčsku přepadl dvě nezletilé dívky s kuklou na hlavě. Od pasu dolů byl nahý. Tentýž den si vyhlédl další dvě dívky. Jedna z nich upadla a začala křičet. O několik dní později se mu do cesty připletla dívku za Chlístovem na Třebíčsku. Na sobě měl opět kuklu. Dívku podle obžaloby chytil a osahával ji. O den později mezi Čechočovicemi a Rokytnicí nad Rokytnou na Třebíčsku zažila šok žena v autě s přívěsným vozíkem. Matějka ji měl donutit zastavit, pak vyběhl z auta v kukle a snažil se dostat k ženě do auta. Bral za kliky, ale žena byla v autě zamčená. Vzteky bouchal do kapoty a pak odjel.

V říjnu pronásledoval dívku, která mu řekla, že je policistkou. On reagoval slovy: „To se uvidí." Dívce se podařilo ukrýt za stohem slámy.
„Nepamatuji si, že bych se někoho dotýkal. Vždy to bylo tak, že jsem se snažil, aby mne viděli, ale nesahal jsem na ně. Jednou jsem pomohl dívce, která spadla z kola, když utíkala. Říkal jsem jí, ať se nebojí," tvrdil Matějka u soudu.

V prosinci vystoupil z auta se staženými kalhotami v Lukách nad Jihlavou na Jihlavsku, šel proti nezletilému chlapci, chytil ho za hlavu a nutil ho, aby se díval, jak masturbuje. Hochovi se nakonec podařilo vysmeknout a utéct.

Osudné Heraltice

Luka nad Jihlavou si podle obžaloby Matějka vybral ke svému činu znovu v lednu 2011. Tehdy napadl další dívku, kterou osahával přes oblečení. Tentýž rok se před lidmi a na veřejnosti ukájel nejméně ve čtyřech případech ještě v Kamenici u Jihlavy, v Telči a opět Lukách nad Jihlavou.

V roce 2013 to bylo v devíti případech. Poprvé byl přistižen opět v Lukách nad Jihlavou, poté v Okříškách, u Heraltic na Třebíčsku, v Třebíči a na dalších místech. Pokaždé onanoval, ale nikoho jinak neobtěžoval.

V roce 2014 vyjel uspokojit své choutky nejméně v pěti případech. V březnu, v Mrákotíně na Jihlavsku, si na sebe oblékl kuklu, červený svetr a černé podkolenky. Bez kalhot a spodního prádla vyběhl zpoza trafostanice a onanoval před nezletilou dívkou. V květnu obtěžoval u Měřína dívku na kole, v červenci si u Tasova na Třebíčsku sedl do kufru auta a onanoval před dvěma nezletilými dívkami, které šly kolem. V listopadu dvakrát masturboval v Třebíči a v Kněžicích na Jihlavsku.

To už se blížilo jeho dopadení. Ještě loni v lednu se objevil v Lukách nad Jihlavou a 27. května kolem deváté hodiny večer u Heraltic na Třebíčsku znovu vylezl obnažený z auta. Následně byl přímo v Heralticích zadržen policejní hlídkou. Kriminalisté Matějkovi zabavili jeho auto, které je dosud v policejní úschově, a státní zástupce navrhuje, aby propadlo státu jako věc, kterou Matějka použil k páchání trestné činnosti.

Matějka je stíhaný na svobodě. Dosud nebyl soudně trestán. Podle znalkyně trpí Matějka sexuální deviací. Už od loňského roku dochází dobrovolně na ambulantní léčbu. Obhájce včera předložil soudu zprávu z nemocnice. Podle ní Matějka dochází na sezení pravidelně a začíná mít na svou deviaci náhled.

Matějka je od loňského dubna ženatý a má jedno dítě. Dopaden byl v květnu. S přítelkyní chodil před svatbou od listopadu 2014.
Soudce musel ve středu hlavní líčení odročit na 26. dubna kvůli výslechu znalce. Zda v dubnu padne i rozsudek, zatím není zřejmé.