V souvislosti s tímto případem byly v minulém týdnu zadrženy celkem čtyři osoby, které byly obviněny z několika trestných činů. Jedná se o muže ve věku 19, 22, 26 a 44 let  - všichni čtyři muži pocházejí z Chotěboře. Dva z pachatelů jsou v příbuzenském poměru. Trojice pachatelů je obviněna z trestných činů poškození cizí věci, poškození a ohrožení životního prostředí a krádeže. Čtvrtý pachatel je obviněn z přečinu krádeže. Třem mužům v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody v trvání až pěti let. Čtvrtému pachateli za přečin krádeže hrozí dva roky vězení. Všichni obvinění muži jsou stíháni na svobodě.

Havlíčkobrodští kriminalisté se případem začali zabývat v neděli 29. prosince loňského roku. V tento den v odpoledních hodinách cestou linky 112 přijali oznámení o úniku ropných látek v lokalitě u obce Knyk na Havlíčkobrodsku. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že k úniku dochází v místě, kudy pod zemí vede produktovod na trase Potěhy - Šlapanov. Po podrobném ohledání místa vyšlo najevo, že tento produktovod je úmyslně poškozený a do okolní půdy tak uniká motorová nafta.

Případ si proto na místě převzali kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality územního odboru Havlíčkův Brod, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů  poškození cizí věci a poškození a ohrožení životního prostředí.

Vzhledem k tomu, že v místě poškození pak docházelo k samovolnému úniku nafty, která postupně prosakovala do okolní půdy, došlo k výraznému poškození životního prostředí. Na místo činu vyjel kompletní výjezd územního odboru Havlíčkův Brod. Kriminalisté zjistili, že neznámý pachatel úmyslně poškodil potrubí produktovodu tím, že nejdříve odkopal v místě zeminu a poté na vedení nainstaloval speciální zařízení s cílem neoprávněně zde odčerpávat motorovou naftu.

Řada důležitých stop

„Na místě činu jsme ohledáním zajistili celou řadu důležitých stop, včetně kompletního zařízení, které bylo nainstalováno na produktovod. Toto zařízení jsme podrobili dalšímu zkoumání s cílem zjistit, odkud zařízení pochází. Rozjelo se rozsáhlé vyšetřování a pátrání po pachatelích tohoto činu,"řekl  k závažnému případu plk. Mgr. David Spilka, zástupce vedoucího územního odboru Havlíčkův Brod.

Kriminalisté v průběhu vyšetřování vyslechli celou řadu svědků a na základě vlastní operativní činnosti a dokonalé místní znalosti se jim podařilo přijít na stopu možných pachatelů. Pachatelé pak byli v minulém týdnu zadrženi a při provedených domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor u nich kriminalisté zajistili další věci důležité pro trestní řízení, které souvisejí s vyšetřovaným případem.

„Podařilo se nám nashromáždit dostatek důkazů k tomu, abychom mohli prokázat, že tři ze čtveřice pachatelů si v listopadu loňského roku pořídili speciální navrtávací pás a další věci, jako jsou hadice, kohouty a spojky, které společně zkompletovali ve funkční zařízení. Následně dva z pachatelů odkopali koncem listopadu loňského roku  zeminu  na svažitém průseku lesního prostoru v místě, kudy vede trasa produktovou Potěhy - Šlapanov. Tento produktovod pak na místě navrtali a umístili na něj vyrobené zařízení s cílem nelegálně odčerpávat motorovou naftu. Druhý den výkop zahrnuli a další den poté dokončili terénní úpravy místa, aby v místě nebylo na první pohled nic vidět.  Již v tomto období jeden z pachatelů odčerpal pro svoji potřebu 50 litrů motorové nafty,"doplnil k případu npor. Mgr. Petr Janata, vedoucí oddělení hospodářské kriminality územního odboru Havlíčkův Brod.

Dvojice pachatelů – jednalo se o bratry ve věku 22 a 26 let - pak v průběhu prosince přijela na místo osobním vozidlem a oba muži zde nejméně v pěti případech  odčerpali do připravených plastových kanystrů nejméně 1000 litrů motorové nafty, kterou si z místa odvezli v připravených nádobách. V trestné činnosti by zřejmě pokračovali, kdyby nevyšel najevo únik nafty do volné přírody.

Obvinění muži svým jednáním způsobili škodu tím, že navrtali produktovod – tato škoda byla vyčíslenana 49 000 korun.Odcizením motorové nafty vznikla škoda ve výši téměř 39 000 koruna ekologická škoda na životním prostředí se vyšplhala na částku převyšující27 000 000 korun.