Šestatřicetiletý distributor a devětadvacetiletý kurýr, muž cizí státní příslušnosti, měli přesně rozdělené role. Oba byli policií zadrženi a skončili ve vazbě.

„Organizátor domlouval nakupování drog za peníze, cennosti, elektroniku a další věci, které získával distribucí pervitinu, dalším osobám, sjednával cenu, místo předání a poté pervitin distribuoval," popsal komisař oddělení obecné kriminality Radim Novák.

Kurýr a distributor

Kurýrem je mladší muž, který pochází z ciziny, ale bydlí v Jihlavě. Toho policie do-padla při výjezdu z dálničního přivaděče. Pro staršího muže, distributora a organizátora, si přišla policie do jihlavského bytu.

Jak uvedl komisař Novák, jejich role byly jasně rozdělené: „Kurýr odjel na smluvené místo, drogu převzal, za-platil za ni, přivezl zpět do Jihlavy a předal organizátorovi, poté si převzal odměnu ve formě peněz nebo drog."

Na včerejší tiskové konferenci, kterou kvůli případu pořádalo krajské ředitelství policie, se Radim Novák vyjádřil, že akce byla předem naplánována tak, aby bezprostřední okolí místa dopadení nebylo v ohrožení.

Dále se kriminalisté zaměřili na další dva jihlavské byty, jednu garáž a vozidlo. „Při prohlídkách policisté zajistili desítky gramů bílé krystalické látky, pravděpodobně se jedná o pervitin, dále finanční hotovost a věci, jako například zahradní nářadí a jízdní kola, u kterých vzniklo podezření, že pocházejí z trestné činnosti. Zajištěná krystalická látka bude zaslána na odborné policejní pracoviště k provedení expertizy," sdělil komisař Novák a doplnil, že některé z nalezených věcí byly ukradené, tedy je po zjištění majitelů policie vrátila poškozeným. Původ zbylých nálezů se teprve zjišťuje.

Při akci byl rovněž nalezen jeden nebezpečný předmět: „Při prohlídce vozidla kriminalisté nalezli a zajistili zbraň, kterou měl jeden z pachatelů uloženou v přihrádce dveří u řidiče, takže připravenou k okamžitému použití. Při prohlídce zbraně policisté zjistili, že se jedná o plynovou pistoli," dodal Novák.

Stovky gramů, nebo až kila pervitinu

Pachatelé mohli za dobu své činnosti takto do krajského města přivézt stovky gramů až několik kil pervitinu. Ten nakupovali po městech v celé České republice. Kurýra včera chytili po cestě z Prahy. Oba muži byli už v minulosti stíháni, převážně za majetkové trestné činy. Starší z nich dokonce opakovaně. Proto byl policisty zadržen.

U mladšího muže vznikla obava, že bude v trestné činnosti nadále pokračovat nebo že se bude vyhýbat trestu vzhledem k tomu, že jde o cizince. Proto na návrh komisaře soud rozhodl i o jeho zadržení.

„Starší muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zlo-činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, kterého se dopustil jako pachatel, a dále jako účastník ve formě organizátorství. Mladší muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy," řekl Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality.

Aneta Hrdličková